Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, joi, ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Bulgariei, de la "BBB", până la "BBB plus", precum şi ratingul pentru datoria pe termen scurt în valută, de la "F2", până la "F1", perspectiva asociată fiind una "stabilă", informează un comunicat de presă al Fitch.
Îmbunătăţirea ratingului suveran vine după ce, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) de la Bruxelles, miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat în unanimitate decizia privind adoptarea euro de către Bulgaria de la 1 ianuarie 2026, potrivit căreia Bulgaria îndeplineşte condiţiile necesare pentru adoptarea euro. Cursul de schimb a fost stabilit la 1,95583 leva pentru un euro. Dacă totul decurge conform planului, Bulgaria va deveni al 21-lea stat membru al zonei euro, de la 1 ianuarie 2026.
Fitch consideră adoptarea euro drept un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei. "Aceasta va oferi ţării statutul de monedă de rezervă, va consolida cadrul de politică monetară, va reduce costul tranzacţiilor, va elimina riscul cursului de schimb pentru bilanţurile companiilor şi ale gospodăriilor şi va deschide opţiuni suplimentare de finanţare externă. Băncile bulgare vor avea, de asemenea, acces la facilităţile de lichiditate ale BCE", subliniază Fitch.
Agenţia de evaluare se aşteaptă ca ritmul de creştere reală a PIB-ului Bulgariei să rămână stabil la 2,8% în 2025, susţinut de creşterea solidă a salariilor nominale şi creşterea cheltuielilor consumatorilor înainte de aderarea la zona euro. Ritmul de creştere este aşteptat să se modereze, până la 2,5% în 2026, existând posibilitatea ca avansul economiei să fie impulsionat ca urmare a aderării la euro.
Fitch menţionează mai mulţi factori care ar putea duce la o nouă îmbunătăţire a ratingului de ţară al Bulgariei, inclusiv îmbunătăţirea potenţialului de creştere prin reforme structurale şi consolidarea stabilităţii politice care să susţină implementarea reformelor.
Moneda unică europeană a fost lansată pe 1 ianuarie 1999 pentru tranzacţiile electronice, dar a luat o formă concretă începând cu 1 ianuarie 2002, odată cu punerea în circulaţie a monedelor şi bancnotelor care au înlocuit monedele naţionale a 12 state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Italia şi Spania. Ulterior, s-au alăturat alte opt ţări: Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, ultima fiind Croaţia în 2023.
Teoretic, toate ţările membre UE s-au angajat să adere la euro imediat ce vor îndeplini condiţiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepţie este Danemarca, care a negociat o excepţie după un referendum care a respins adoptarea monedei euro în 2000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...