Florin Jianu: Dialogul cu Ministerul Economiei este inexistent
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Jianu
Florin Jianu
Dialogul cu Ministerul Economiei este precar în această perioadă, chiar inexistent cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, dar şi cu alte organizaţii, a afirmat, joi, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

"Din păcate, în această perioadă, dialogul cu Ministerul Economiei este precar. Este un dialog inexistent cel puţin cu noi, cu Consiliul Naţional al IMM-urilor, dar şi alte organizaţii menţionează acest lucru, pentru că dacă ar exista un dialog şi măsurile ar fi mai potrivite ar fi aliniate cu nevoile mediului de afaceri. (...) noi culegem de fiecare dată nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii, realizăm analize destul de complexe, aşa cum am realizat şi această analiză asupra Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi am descoperit lucruri foarte interesante şi în acest PNRR. Deşi autorii PNRR menţionează nevoia de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii de ordinul a 5,1 miliarde de euro, o nevoie similară cu ceea ce măsurasem şi noi în rândul IMM-urilor, alocarea este de 1,3 miliarde. Deşi avem instituţie care se numeşte Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM-uri şi care ar însemna costuri zero pentru statul român, alegem să lucrăm cu intermediari financiari europeni care ridică costurile şi comisioanele foarte mult", a spus Florin Jianu, la videoconferinţa cu tema "IMM-urile, oxigen pentru România".

În opinia acestuia, nu putem vorbi de reforme majore în PNRR în momentul în care, din ce este cuantificat în acest moment, sunt sprijinite 3.200 de firme, adică doar 0,04% din totalul firmelor din România. Jianu a afirmat că organizaţia a propus reforme care ajungeau la 180.000 de IMM-uri.

De asemenea, el a apreciat că "în această perioadă trăim un paradox" pentru că, "deşi mai avem aproximativ jumătate din banii europeni alocaţi perioadei 2014 - 2020, deşi ne pregătim pentru o nouă perioadă de programatică, perioadă care va aduce alte 40 de miliarde de euro, deşi în aceste zile se discută activ despre programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din păcate măsurile pentru mediul de afaceri sunt limitate".

Claudiu Năsui. Vești BUNE pentru HORECA și pentru Start-up Nation

"Acum eu o să spun şi câteva chestiuni tehnice pentru că sunt nevoit să explic unele lucruri. Această Măsură Horeca, de susţinere a 20% din pierderea cifrei de afaceri 2020 raportat la 2019, e ca acea glumă cu Volga, care era bicicletă, nu i s-a dat, de fapt i s-a furat şi aşa mai departe. Dacă citim cu atenţie acea ordonanţă de urgenţă, după ce se spune în preambul că se va acoperi această diferenţă de cifră de afaceri, mai jos, la un articol - dacă nu mă înşel 3 sau 4 - se menţionează care sunt cheltuielile eligibile pentru cei care beneficiază de acest program. Ori, ce cheltuieli eligibile într-un program care acoperă o diferenţă de pierdere de cifră de afaceri? O pierdere de cifră de afaceri e o pierdere. Deci, nu poţi să demonstrezi pe nişte cheltuieli eligibile acea pierdere de cifră de afaceri de 20%. Deci, mai degrabă, această Măsură e o măsură de investiţii. Este o măsură de susţinere de acum înainte pe nişte cheltuieli eligibile, echipamente, cheltuieli privind sănătatea, securitatea în muncă şi aşa mai departe. Deci, tipuri de cheltuieli pe care le poţi demonstra de acum înainte", a explicat Jianu.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a participat joi la videoconferinţa cu tema "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de News.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel