Flota de petroliere a Rusiei, prea mică pentru a ”păcăli” plafonarea prețului la petrol
Autor: Simona Haiduc | 23 noi 2022, 21:25
Nu, Putin nu va reuși în acest caz
Nu, Putin nu va reuși în acest caz
Flota de petroliere a Rusiei este prea mică pentru a ocoli complet planul Uniunii Europene, al țărilor G7 și al Australiei de a aplica un plafon de preț pentru exporturile de țiței pe mare ale Moscovei, începând cu 5 decembrie, spun analiștii.

Cantitatea pe care Rusia va fi incapabilă să o exporte va spori odată cu intrarea în vigoare, la 5 februarie, a sancțiunilor UE privind transporturile de produse rafinate rusești. În total, deficitul ar putea însemna că Rusia reduce exporturile cu aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), în comparație cu fluxurile actuale către piața mondială de aproximativ 3,5 milioane de bpd. Impactul ar duce la creșterea prețurilor la petrol și carburanți și ar provoca noi presiuni inflaționiste globale. Rusia a declarat că nu va vinde petrol țărilor care aprobă plafonarea prețurilor.

O flotă paralelă 

Interdicțiile UE au ca scop să priveze Moscova de veniturile realizate din exportul de petrol care îi permit să își finanțeze operațiunea militară din Ucraina. Impactul sancțiunilor financiare occidentale și al faptului că rafinăriile evită să cumpere petrol rusesc a fost limitat până în prezent, deoarece China, India și alți importatori asiatici și-au mărit achizițiile de când Rusia a început invazia în Ucraina, la 24 februarie.

Plafonarea prețurilor ar putea avea, de asemenea, un efect limitat în cazul în care ar provoca perturbări care să determine creșterea pieței și să atenueze orice reducere a veniturilor rusești. Un plan al G7, care intră în vigoare la 5 decembrie, va permite industriei maritime să contribuie la exporturile de petrol rusesc, dar numai la un preț fix, plafonat. 

Pentru a menține fluxurile actuale de transport maritim de 3,5 milioane de barili pe zi, Moscova ar avea nevoie de aproximativ încă o treime de petroliere din numărul de care dispune acum. O recunoaște analistul rus Aleksei Gromov, de la Institutul Fundației pentru Energie și Finanțe din Moscova.

Rusia trebuie să își mărească flota de 157 Aframax, 65 Suezmax și 18 VLCC-uri, a precizat Gromov pentru Reuters. 60 sunt deținute de companii rusești, iar alte 70 care au cel puțin 15 ani - vechi după standardele de transport petrolier - au fost vândute în acest an unor companii anonime care ar putea comercializa petrol în afara plafonului, a adăugat analistul. .

Petrolierele Aframax transportă aproximativ 600.000 de barili de petrol, Suezmax-urile în jur de 1 milion de barili, iar VLCC-urile (very large crude carriers) aproximativ 2 milioane de barili. Dacă Moscova ar dori să evite plafonul de preț, ar mai avea nevoie de 110 petroliere, a menționat Gromov.

O altă soluție

Pe de altă parte, Rusia ar putea încerca să ocolească restricțiile prin punerea în comun a resurselor sale marine cu cele ale marilor țări cumpărătoare care nu acceptat plafonul de preț stabilit de G7. "Dacă rușii folosesc nave care nu se află sub jurisdicția SUA sau a UE - indiferent dacă sunt chinezești, indiene sau rusești - pot încerca să pună în aplicare modalități de a nu declanșa aceste restricții în mod direct", a declarat Aleksandar Dukic, partener la firma internațională de avocatură Hogan Lovells.

"Este cert faptul că a construi o flotă proprie durează", a spus Dukic pentru Reuters.

Andrea Olivi, șeful global al diviziei de mărfuri umede la gigantul Trafigura, a declarat că aproape 40 de tancuri de țiței și produse petroliere au fost vândute în septembrie unor entități din est la prețuri sub nivelul pieței, având în vedere vârsta navelor. Olivi a adăugat că, teoretic, Rusia ar putea găsi suficiente nave pentru transportul țițeiului, dar că are un deficit deosebit de petroliere pentru produse rafinate.

Între 1 și 2 milioane de bpd de exporturi rusești de țiței și produse rafinate ar putea fi sistate, a completat un oficial al Trezoreriei SUA. Banca americană JP Morgan a declarat că nu crede că Rusia va fi capabilă să își transporte tot țițeiul cu noile petroliere achiziționate până în 2024, iar produsele sale cel puțin până în 2025.

Citește și Cum se simte economia Rusiei după 9 luni de război și sancțiuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe