FMI: Aproape 40% din locurile de muncă globale ar putea fi afectate de inteligența artificială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inteligența artificială / FOTO: Unsplash
Inteligența artificială / FOTO: Unsplash
Aproape 40% din locurile de muncă din întreaga lume ar putea fi afectate de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), o tendință care va adânci probabil inegalitățile, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Într-o postare pe blog, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a cerut duminică guvernelor să stabilească plase de siguranță socială și să ofere programe de reconversie profesională pentru a contracara impactul cauzat de această tehnologie, informează CNN.

"În cele mai multe scenarii, AI va agrava probabil inegalitatea, o tendință îngrijorătoare pe care factorii de decizie politică trebuie să o abordeze în mod proactiv pentru a împiedica tehnologia să alimenteze și mai mult tensiunile sociale", a scris ea înainte de reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, unde acest subiect va ocupa un loc important pe ordinea de zi.

Stațiunea de schi Davos a fost deja împodobit cu reclame și branduri de inteligență artificială luni când a început summitul.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, producătorul ChatGPT, și cel mai mare susținător al său - Satya Nadella, directorul general al Microsoft - vor lua cuvântul în cadrul acestui eveniment, ca parte a unui program care include o dezbatere marți pe tema "Inteligența artificială generativă: motorul cu aburi al celei de-a patra revoluții industriale?".

Pe măsură ce AI-ul continuă să fie adaptat de tot mai mulți lucrători și întreprinderi, este de așteptat ca aceasta să ajute și să dăuneze forței de muncă umane, a notat Georgieva pe blogul său.

Ca un ecou al avertismentelor anterioare ale altor experți, Georgieva a spus că se așteaptă ca efectele să fie resimțite mai profund în economiile avansate decât pe piețele emergente, în parte pentru că lucrătorii cu gulere albe sunt considerați mai expuși riscului decât muncitorii cu brațele.

În economiile mai dezvoltate, de exemplu, până la 60% din locurile de muncă ar putea fi afectate de inteligența artificială. Aproximativ jumătate dintre acestea ar putea beneficia de modul în care AI-ul promovează productivitatea, a spus ea.

"Pentru cealaltă jumătate, aplicațiile de inteligență artificială ar putea executa sarcini-cheie efectuate în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de forță de muncă, ceea ce ar duce la scăderea salariilor și la reducerea angajărilor", a scris Georgieva, citând analiza FMI.

"În cele mai extreme cazuri, unele dintre aceste locuri de muncă ar putea dispărea".

Inteligența artificială a devenit un subiect fierbinte la WEF de la Davos de anul trecut, când ChatGPT a luat cu asalt lumea. Chatbot-ul a stârnit conversații despre modul în care ar putea schimba modul în care oamenii lucrează în întreaga lume.

De atunci, actualizările aduse tehnologiei au extins utilizarea chatbot-urilor și a sistemelor de AI, făcându-le mai răspândite și stimulând investiții masive.

Unele firme de tehnologie au indicat deja în mod direct AI-ul ca fiind un motiv pentru care regândesc nivelul de personal.

În timp ce locurile de muncă s-ar putea schimba, adoptarea pe scară largă a AI-ului ar putea, în cele din urmă, să crească productivitatea muncii și să stimuleze PIB-ul global cu 7% pe an pe o perioadă de 10 ani, potrivit unei estimări din martie 2023 a economiștilor de la Goldman Sachs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...


pixel