FMI avertizează asupra riscurilor creșterii datoriilor în Orientul Mijlociu și Asia Centrală

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Fondul Monetar Internaţional a avertizat duminică că ţările din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală trebuie să-şi reducă necesităţile de finanţare deoarece o creştere a datoriei guvernamentale, exacerbată de pandemia de coronavirus (Covid-19), ameninţă perspectivele de redresare a economiei, transmite Reuters.

Regiunea, care include aproximativ 30 de ţări, de la Mauritania la Kazahstan, a înregistrat o revenire a economiei în trimestrul trei din 2020, după relaxarea restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Dar perspectivele rămân extrem de incerte şi drumul spre redresare diferă, în funcţie de viteza campaniilor de vaccinare, a dependenţei de sectoare puternic afectate de pandemie, cum ar fi turismul, şi a politicilor fiscale.

"Redresarea a început, dar este inegală şi extrem de incertă, deoarece problemele de dinaintea pandemiei încă sunt acolo, în special pentru ţările cu un nivel ridicat al datoriei", a afirmat Jihad Azour, director departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, pentru Reuters.

Ţările care au demarat rapid campania de vaccinare, cum ar fi cele din Golf, Kazahstan şi Maroc, vor atinge anul viitor nivelul PIB-ului din 2019, iar în cazul celorlalte state redresarea la acel nivel va dura încă un an, apreciază FMI.

"Necesităţile ridicate de finanţare ar trebui să restricţioneze spaţiul politic necesar pentru a sprijini redresarea", se arată în raportul publicat de instituţia financiară internaţională.

Cererea mai scăzută şi declinul preţurilor materiilor prime au erodat finanţele publice anul trecut. În Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, deficitele fiscale s-au adâncit la 10,1% din PIB în 2020, de la 3,8% din PIB în 2019.

Criza a determinat multe state să-şi majoreze nivelul datoriei, pentru a-şi permite cheltuielile suplimentare necesare pentru a atenua impactul pandemiei.

FMI avertizează că necesităţile de finanţare vor creşte în următorii doi ani, în timp ce pieţele emergente din regiune vor avea nevoie probabil de aproximativ 1.100 miliarde de dolari în perioada 2021-2022, de la 784 miliarde de dolari în perioada 2018-2019. Aceste evoluţii reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare şi ar putea încetini redresarea economiei. Multe ţări se bazează pe băncile interne pentru a finanţa necesităţile fondurilor suverane de investiţii, ceea ce ar putea duce la o disponibilitate a creditării mai reduse pentru companiile mari şi mici, apreciază instituţia financiară internaţională.

FMI avertizează că statele cu un nivel ridicat al datoriei externe ar putea deveni mult mai vulnerabile la înăsprirea condiţiilor de pe pieţele financiare globale, ceea ce ar majora costurile lor de împrumut şi le-ar reduce accesul la pieţe. "Ţările trebuie să implementeze reforme şi politici fiscale menite să reducă necesităţile de finanţare şi, în timp, să atenueze expunerea băncilor la fondurile suverane de investiţii", se arată în raportul FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel