FMI avertizează asupra tensiunilor comerciale și a incertitudinilor economice globale
FMI trage un semnal de alarmă....
Perspectivele economiei mondiale rămân fragile, în ciuda unor semne de redresare. Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, vineri, că perspectivele economiei mondiale continuă să fie afectate de tensiunile comerciale globale, în ciuda unei ușoare creșteri a comerțului și a unei ameliorări a condițiilor financiare. Avertismentul vine pe fondul unei reveniri fragile a piețelor, în contextul în care incertitudinile politice și economice rămân ridicate, transmite Reuters.
„Riscurile de evoluție negativă continuă să domine perspectivele economice, iar incertitudinile rămân ridicate”, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, în fața oficialilor G20 reuniți la Durban.
Gopinath a anunțat că FMI va actualiza luna aceasta previziunile privind economia globală, luând în calcul tensiunile comerciale în desfășurare. Aceasta a precizat că, în pofida semnalelor de scădere a inflației și a unei stabilizări parțiale a fluxurilor financiare, riscurile rămân pronunțate.
În aprilie, FMI a redus prognoza de creștere a economiei mondiale cu 0,5 puncte procentuale pentru 2025 (la 2,8%) și cu 0,3 puncte procentuale pentru 2026 (la 3%), citând efectele negative ale tarifelor impuse de SUA și creșterea tensiunilor comerciale, în special cu China. Economiștii anticipează o posibilă revizuire ușor pozitivă a acestor cifre, însă incertitudinea continuă să planeze.
În cadrul reuniunii G20, oficialul FMI a subliniat importanța unor politici naționale echilibrate și coordonate.
„Cerem țărilor să rezolve tensiunile comerciale persistente și să implementeze politici care să rezolve dezechilibrele interne”, a transmis Gopinath, atrăgând atenția asupra impactului negativ pe termen lung al instabilității comerciale.
Oficialul FMI a mai precizat că fluxurile de capital către economiile emergente rămân scăzute, dar rezistente, în ciuda volatilității și a instabilității politice. În același timp, înăsprirea condițiilor financiare persistă pentru multe state, ceea ce complică accesul la finanțare.
„Pentru țările cu un nivel nesustenabil al datoriei sunt esențiale deciziile proactive”, a subliniat Gopinath.
Un alt subiect de îngrijorare în cadrul reuniunii G20 a fost legat de independența băncilor centrale. Gopinath a atras atenția asupra nevoii ca deciziile de politică monetară să fie atent calibrate și adaptate specificului fiecărei economii, protejând totodată independența instituțională.
„Oficialii băncilor centrale trebuie să-şi calibreze atent deciziile de politică monetară, ţinând cont de circumstanţele specifice din ţările lor”, a spus ea.
Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a lansat un avertisment ferm în contextul presiunilor politice exercitate de președintele SUA, Donald Trump, asupra Rezervei Federale (Fed) și a guvernatorului Jerome Powell.
„Independenţa este în ADN-ul băncilor centrale. De aceea, cred că este periculos să te joci cu independenţa unei bănci centrale”, a declarat Nagel.
Declarația vine după ce presa americană a relatat că Trump ar fi evocat posibilitatea concedierii lui Powell, fapt ce a provocat tulburări pe piețele financiare: acțiunile au scăzut, dolarul s-a depreciat, iar randamentele la obligațiunile Trezoreriei americane au crescut.
În același registru, șeful Bundesbank a lansat un apel indirect către Washington, subliniind valoarea lecțiilor economice învățate în ultimele decenii:
„Toată lumea a învăţat în ultimele decenii cât de important este să ai bănci centrale independente, care să facă ceea ce este necesar pentru a garanta stabilitatea preţurilor. Acest lucru ar trebui să fie înţeles, în special pe celălalt mal al Atlanticului”, a spus Joachim Nagel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI trage un semnal de alarmă....
O expoziție grandioasă dedicată influenței stilistice a...
Importurile de gaze naturale au crescut cu 61% în...
Industria auto de lux clatină...
Criptomonedele intră oficial în...
Burgundy Diamond Mines a...
Vy Capital, un fond discret...
Gabriel Biriș spune că România...
Guvernul introduce articole noi...
Un seism puternic cu...
Președintele Nicușor Dan, aflat...
Prețurile petrolului au crescut...
Scandalul unei presupuse...
O excepție a fost ridicată de peste 40 de pensionari în...
Grupul american PepsiCo,...
Președintele Nicușor Dan a...
Bursa de Valori Bucureşti a încheiat şedinţa de vineri în creştere pe...
Gabriel Biriș, avocat...
Leul pierde teren în fața euro...
Suspendarea, reverificarea și...
Ministerul Agriculturii și...