Previziunil FMI. Revenirea economică, împiedicată de Omicron

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Revenirea economică e un efort de Sisif
Revenirea economică e un efort de Sisif
Fondul Monetar Internațional a publicat Perspectivele Economiei Mondiale, o analiză a evoluției economice pentru anul 2022 în contextul pandemiei, problemelor legate de aprovizionare și a scumpirii energiei electrice.

Economia mondială intră în 2022 într-o poziție mai slabă decât se preconiza anterior. Pe măsură ce noua variantă Omicron COVID-19 se răspândește, țările au reimpus restricții de mobilitate. Creșterea prețurilor la energie și întreruperile în aprovizionare au dus la o inflație mai mare și mai extinsă decât se anticipa, în special în Statele Unite și în multe economii de piață emergente și în curs de dezvoltare. Restrângerea în curs a sectorului imobiliar din China și redresarea mai lentă decât se aștepta a consumului privat au limitat, de asemenea, perspectivele de creștere.

FMI preconizează o temperare a creșterii globale de la 5,9 în 2021 la 4,4% în 2022 - cu jumătate de punct procentual mai puțin pentru 2022 decât în Perspectivele economiei mondiale (WEO) din octombrie, reflectând în mare parte reducerile prognozate în cele mai mari două economii.

Organizația financiară spune în raport că o ipoteză revizuită care elimină din scenariul de bază pachetul de politici fiscale Build Back Better, retragerea mai devreme a măsurilor de acomodare monetară și continuarea deficitului de aprovizionare au produs o revizuire în scădere cu 1,2 puncte procentuale pentru Statele Unite. În China, perturbările induse de pandemie legate de politica de toleranță zero COVID-19 și stresul financiar prelungit în rândul dezvoltatorilor imobiliari au indus o revizuire în scădere cu 0,8 puncte procentuale.

Efectul COVID-19 persistă

Analiza preconizează o încetinire a creșterii globale până la 3,8 % în 2023. Deși această cifră este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în previziunile anterioare, actualizarea reflectă în mare măsură o redresare mecanică după ce actualele obstacole din calea creșterii se vor disipa în a doua jumătate a anului 2022. Prognoza este condiționată de faptul că rezultatele negative în materie de sănătate vor scădea la niveluri scăzute în majoritatea țărilor până la sfârșitul anului 2022, presupunând că ratele de vaccinare se vor îmbunătăți la nivel mondial și că terapiile vor deveni mai eficiente.

FMI: Combaterea inflației merge mână în mână cu combaterea pandemiei

Se preconizează și că inflația ridicată va persista mai mult timp decât se preconiza în raportul WEO din octombrie, în condițiile în care întreruperile actuale ale lanțului de aprovizionare și prețurile ridicate ale energiei vor continua în 2022. Presupunând că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate, inflația ar trebui să scadă treptat, pe măsură ce dezechilibrele dintre cerere și ofertă se diminuează în 2022 și politica monetară din principalele economii reacționează.

Importanța accesului la vaccinuri

Experții FMI mai spun că apariția unor noi variante ale COVID-19 ar putea prelungi pandemia și ar putea induce noi perturbări economice. În plus, întreruperile lanțului de aprovizionare, volatilitatea prețurilor la energie și presiunile salariale localizate înseamnă că incertitudinea în jurul inflației și a traiectoriei politicilor este ridicată. Pe măsură ce economiile avansate ridică ratele de politică monetară, ar putea apărea riscuri pentru stabilitatea financiară și pentru fluxurile de capital, monedele și pozițiile fiscale ale economiilor emergente și în curs de dezvoltare - în special în contextul în care nivelurile datoriei au crescut semnificativ în ultimii doi ani. Alte riscuri globale s-ar putea cristaliza, deoarece tensiunile geopolitice rămân ridicate, iar urgența climatică în curs de desfășurare înseamnă că probabilitatea unor dezastre naturale majore rămâne ridicată.

În condițiile în care pandemia continuă să controleze tot, accentul pe o strategie eficientă în domeniul sănătății la nivel mondial este mai important ca niciodată, se explică în raportul FMI și accenuează importanța extrem de mare a accesului la nivel mondial la vaccinuri, teste și tratamente care este esențial pentru a reduce riscul apariției unor noi variante periculoase.

Acest lucru necesită o producție sporită de provizii, precum și sisteme de livrare mai bune în țară și o distribuție internațională mai echitabilă. În multe țări, politica monetară va trebui să continue pe o traiectorie de înăsprire pentru a reduce presiunile inflaționiste, în timp ce politica fiscală - care operează cu un spațiu mai limitat decât la începutul pandemiei - va trebui să acorde prioritate cheltuielilor sociale și de sănătate, concentrându-se în același timp pe sprijinul acordat celor mai grav afectați. În acest context, cooperarea internațională va fi esențială pentru a menține accesul la lichidități și pentru a accelera restructurarea ordonată a datoriilor acolo unde este necesar. Investițiile în politicile climatice rămân imperative pentru a reduce riscul unor schimbări climatice catastrofale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel