Taxe vamale. Trump avertizează UE: Singura modalitate să fim tratați corect
Statele Unite vor impune taxe...
"Doamna ministru Turcan ne cerea ca atunci când vorbim de pensii să vorbim de posibilitatea garantării plăţii pensiilor, ceea ce vrea să ne inducă ideea să stăm în banca noastră, să nu mai cerem o majorare a pensiilor, ci să fim mulţumiţi dacă ele vor fi plătite. Sigur că aşa ceva... nu ştiu dacă-i trece prin cap doamnei Turcan că noi vom înţelege altfel decât ceea ce ştim că trebuie să facem, pentru asta suntem organizaţi, să luptăm pentru majorarea pensiilor, să asigurăm un standard de viaţă mai bun celor pe care îi reprezentăm, milioanelor de pensionari din România", a afirmat Preda Nedelcu.
Ministrul Muncii, despre BANII românilor. Nu se taie, se face o verificare
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a menţionat că varianta indexării pensiilor cu 3% este aproape o insultă pentru persoanele care au o pensie de 1000 de lei.
"Prim-ministrul a afirmat, în repetate ori, că economia naţională nu are resursele necesare care să permită o majorare a valorii punctului de pensie aşa cum prevede Legea 127, pe care o critică vehement. Ministrul Muncii spune, de asemenea, un lucru pe care-l ştim dintotdeauna, vorbind despre aceste neajunsuri ale economiei, aceste neputinţe ale economiei, că se va realiza o majorare a pensiilor atunci când numărul angajaţilor care contribuie la fondul naţional de pensii să fie egal cu numărul pensionarilor. Dar anul trecut, la începutul anului 2019, Institutul Naţional de Statistică arăta că numărul salariaţilor depăşeşte chiar numărul pensionarilor din sistemul public de pensii. Argumentele pe care le aduc dumnealor pot fi reţinute pentru analiză, şi aşa vor face cele trei federaţii (ale pensionarilor, n.r.) prezente, dar nu o să fim de acord niciodată cu punctul de vedere exprimat aseară de ministrul Muncii, doamna Turcan, că este posibil, fără să fie o certitudine, ca pensiile să fie indexate cu 3%. Acest 3%, la o pensie să zicem de 1000 de lei, este aproape o insultă", a precizat Preda Nedelcu.
Liderul FNPR a subliniat că cele trei organizaţii de pensionari prezente la conferinţa de presă, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România, vor continua în instanţă demersurile pentru majorarea punctului de pensie cu 40%.
"Am decis să informăm opinia publică despre hotărârea noastră de a continua lupta noastră pentru a obţine ceea ce solicităm de la multă vreme - majorarea valorii punctului de pensie cu 40%, aşa cum se prevede într-o lege organică aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României. Noi, cele trei federaţii, am decis să ne continuăm lupta noastră în instanţă, pentru a obţine ceea ce Curtea Constituţională, în care ne-am pus mari speranţe, nu a reuşit să facă. (...) Pensionarii, iată, sunt forţaţi de guvernanţi să găsească resurse prin slabele lor puteri pentru a lupta eficient pentru a obţine majorarea pensiilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate", a menţionat Preda Nedelcu.
Reprezentantul organizaţiei de pensionari a adăugat că pensiile nu au fost indexate în raport cu creşterea salariului mediu brut, cum prevede legislaţia.
"În ţările membre ale UE, pensiile din sistemul public se indexează anual (...), în funcţie de evoluţia preţurilor. Noi nici această indexare (nu o primim, n.r.), prevăzută de legea în vigoare, Legea 263, care prevede ca anual să se indexeze pensiile nu numai cu rata inflaţiei, ci şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de asigurări sociale. (...) Nu cerem altceva decât să fie respectată o lege organică care a fost aprobată de Parlament, a fost promulgată de preşedintele României, iar guvernanţii au obligaţia să dovedească întregii populaţii că respectă legile ţării", a declarat Preda Nedelcu.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a apreciat că în urma ultimei decizii a Curţii Constituţionale privind legea majorării punctului de pensie cu 40%, legea va reveni în Parlament, iar parlamentarii vor tărăgăna aplicarea ei, astfel că pensionarii nu vor obţine această majorare.
"Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis ca legea care a fost aprobată de Parlament pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 135 din august 2020 este constituţională, dar majorarea pensiilor cu 40% a rămas în aer. Curtea a spus că a lăsat ca problema majorării să o rezolve politicienii, Guvernul, Parlamentul. Din nou aşa se va întâmpla: preşedintele va trimite legea spre reexaminare, se tărăgănează, iar noi nu vom obţine ceea ce aşteptam prin decizia CCR", a afirmat Preda Nedelcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...