Fondul Proprietatea, profit uriaş. Creştere cu peste 129% faţă de anul trecut. De unde vin banii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fondul Proprietatea anunţă un profit de 4,13 miliarde de lei pentru primul semestru, în creştere cu peste 129%.

Fondul Proprietatea anunţă un profit de 4,13 miliarde de lei pentru primul semestru, în creştere cu 129,28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, profitul neauditat pentru perioada de 6 luni este de 4,129 miliarde de lei comparativ cu 1,801 miliarde de lei pentru perioada de 6 luni încheiată la 30 iunie 2021. Compania menţionează că principalul factor care a contribuit la profitul înregistrat în prima jumătate a anului 2022 a fost câştigul net aferent participaţiilor Fondului înregistrate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere în sumă de 3,295 miliarde de lei, generat în principal de actualizarea evaluării Hidroelectrica, net de evoluţia negativă a preţului acţiunilor deţinerilor listate ale Fondului (în principal OMV Petrom).

Potrivit raportului, indicatorul cheie de performanţă pentru Fond este valoarea activului net. Fondul trebuie să publice lunar valoarea activului net pe acţiune, conform reglementărilor locale emise de autoritatea de reglementare a pieţei de capital, în termen de 15 zile calendaristice de la sfârşitul lunii de raportare şi de la data la care modificări de capital au fost înregistrate la Registrul Comerţului.

Pe parcursul primului trimestru al anului 2022, VAN pe acţiune a avut o creştere de 3,7% faţă de sfârşitul anului precedent, în principal datorită creşterii evaluării Hidroelectrica (impact asupra VAN al Fondului de 1,396 miliarde de lei sau 0,2385 lei pe acţiune), compensată cu diluţia VAN/acţiune rezultată din plata din februarie 2022 efectuată de Ministerul Finanţelor pentru acţiunile neplătite.

În data de 1 februarie 2022, statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, a achitat Fondului suma de 189,182 milioane de lei, reprezentând plata aferentă tuturor acţiunilor neplătite deţinute de statul român în Fond (la 31 decembrie 2021 statul român deţinea 363,812 milioane de acţiuni neplătite, fiecare acţiune având o valoare nominală de 0,52 lei). Astfel, în urma acestei plăţi, începând cu 1 februarie 2022, noua valoare a capitalului social subscris şi vărsat al Fondului este de 3,334 miliarde de lei (divizat în 6,412 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,52 lei/acţiune). Astfel, numărul de acţiuni utilizat în calculul VAN a crescut.

Pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, VAN pe acţiune a înregistrat o creştere generală de 18,5% faţă de sfârşitul primului trimestru, în principal datorită dividendelor înregistrate de la companiile din portofoliu (impact asupra VAN a Fondului de 856,0 milioane lei), datorită actualizării evaluării deţinerilor nelistate din portofoliu (impact asupra VAN de 2,457 miliarde de lei comparativ cu 31 martie 2022), compensată de al treisprezecelea program de răscumpărare desfăşurat de Fond în această perioadă, inclusiv decontarea ofertei
publice.

În aprilie 2022, pe baza celor mai recente informaţii financiare, a celui mai recent multiplu de piaţă comparabil pentru EBITDA şi a celui mai recent DLOM estimat de la KPMG, Fondul a efectuat o actualizare a evaluării pentru Hidroelectrica. Impactul total a fost o creştere a valorii Hidroelectrica cu 13,3%, respectiv 1,446 miliarde de lei faţă de VAN la 31 martie 2022.

În iunie 2022, Fondul a actualizat evaluările a 8 participaţii nelistate reprezentând 98,7% din portofoliul total nelistat al Fondului la 31 martie 2022. Evaluarea a fost efectuată cu asistenţa KPMG Advisory, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Evaluare. Data de evaluare a rapoartelor actualizate a fost 31 mai 2022 (data pentru multiplii de piaţă) şi se bazează pe datele financiare ale companiilor la 31 martie 2022 (cu excepţia Hidroelectrica, pentru care data cifrelor financiare a fost 30 aprilie 2022). Rapoartele au luat în considerare, de asemenea, toate
evenimentele ulterioare relevante până la 30 iunie 2022 (cum ar fi dividendele declarate, modificările legislaţiei etc.).

Impactul total al actualizării evaluării a fost o creştere cu 3,854 miliarde lei faţă de VAN din 31 decembrie 2021 şi o creştere cu 2,457 miliarde de lei faţă de VAN din 31 martie 2022 (1,011 miliarde de lei faţă de aprilie 2022).

În prima jumătate a anului 2022, opt companii din portofoliul Fondului au declarat dividende pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2021/sau dividende speciale. Valoarea totală a veniturilor brute din dividende înregistrată de Fond în cursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2022 este de 858,9 milioane lei, iar cele mai importante sume sunt aferente Hidroelectrica şi OMV Petrom. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel