Fondul Proprietatea, recomandare pentru Hidroelectrica
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
FP nu crede că ar fi benefic să cumpere active
FP nu crede că ar fi benefic să cumpere active
În acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionari să cumpere activele CEZ şi ENEL, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea. 

"Orice societate vrea să crească. E în natura lucrurilor. Prin urmare, cred că este perfect ok să se analizeze oportunităţi, dar din punctul de vedere al nostru ca acţionari, ca investitori, ceea ce vrem cu orice achiziţie este să aducă valoare pentru acţionari. Dacă avem în vedere activele CEZ şi activele ENEL şi le comparăm cu veniturile pe care le realizează Hidroelectrica, activele ei în momentul de faţă nu se pot compara. Deci, în acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionarii ei ca să achiziţioneze aceste active, dar, aşa cum am spus, nu putem împiedica societatea şi echipa ei să analizeze oportunităţile existente. Dacă le-am susţine, nu cred", a spus Johan Meyer.

El a detaliat pe marginea acestui subiect şi a afirmat că aceste active nu pot genera profituri comparabile cu cele ale Hidroelectrica.

"Dacă ne uităm la veniturile şi valorile unor societăţi precum Hidroelectrica, cu o marjă de profit mai mare de 70%, evaluările care sunt făcute unor societăţi similare sunt substanţial mai mari decât cele pentru distribuţie, cum este cazul cu ENEL şi CEZ. Prin definiţie aceasta înseamnă că dacă ar fi să achiziţioneze aceste active, aşa cum sunt ele acum, ar fi foarte distructiv pentru acţionari. Pur şi simplu nu ar putea să genereze acelaşi tip de profituri, de câştiguri, din distribuţii, prin cumpărarea acestor active, decât ar putea să genereze cu activele pe care Hidroelectrica le are în prezent", a explicat Johan Meyer.

Citește și Hidroelectrica vrea să facă investiţii de 127,8 milioane de lei

Pe 26 mai, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat că şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, pentru a se concentra pe piaţa din Cehia. În ziua următoare, compania sublinia că planul CEZ de a vinde activele din România nu are legătură cu piaţa locală, ci face parte din strategia companiei-mamă care priveşte mai multe ţări, însă nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel