Formidabila poveste a unui ... covor, altfel decât celelalte
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un covor aparte / FOTO: https://www.facebook.com/IsabelleLangloisParis/photos_by
Un covor aparte / FOTO: https://www.facebook.com/IsabelleLangloisParis/photos_by
Este o adevărată operă de artă, realizată la începutul anilor 1990 și care, după ce a dispărut câteva decenii, a reapărut la muzeul de .... mineralogie din Tucson, statul american Arizona.

Daniel Piat are atât de multe amintiri profesionale încât ar putea scrie o carte. Este tatăl designerului de bijuterii Isabelle Langlois și s-a impus de ani de zile în comerțul cu pietre colorate. Dacă și-ar fi scris memoriile, acest covor țesut cu 26 000 de pietre prețioase ar fi ocupat un capitol separat. 

O comandă bizară

Pentru că este o adevărată aventură trăită de Daniel Piat în urmă cu mai bine de 30 de ani, o comandă ultrasecretă, pe care a primit-o în timpul Salonului de la Basel.

„Aveam un stand, destul de prestigios la acea vreme, numit ”Promovarea bijuteriilor pariziene” și care reunea șase mari ateliere din capitală și patru comercianți recunoscuți dintre care și eu”, își amintește Daniel Piat. Doamna de Blanchard, directorul unuia dintre cele mai bune ateliere ale vremii, primise o comandă extrem de confidențială de la un client care dorea un covor din pietre prețioase în culorile drapelului țării sale. 

Este imposibil

„Cei puțini oameni cărora doamna de Blanchard le-a dezvăluit inedita comandă au răspuns că este imposibil”, a continuat Piat, citat de cotidianul Le Figaro. ”În ceea ce mă privește, am fost absolut încântat de această provocare”. 

A contactat imediat un coleg din Lyon, printre singurii care avem o mașinărie potrivită, după care a plecat la Bangkok și în India, în căutarea celor 26.649 de pietre prețioase colorate de care va avea nevoie (safire albastre, galbene și roz, smaralde și diamante), nu fără să fi făcut mai întâi tone de calcule pentru a stabili numărul necesar pe culori, pentru această lucrare de 1,10 m pe 70 cm. Până la urmă, au fost folosite 1242 de diamante, 1298 de safire roz, 8428 de safire albastre, 9668 de safire galbene, 1888 de rubine și 4125 de smaralde.

Doi ani de muncă

„Timp de doi ani, setarii din Jura au lucrat neobosit la fabricarea acestei lucrări de pietre prețioase. L-am împărțit în douăsprezece părți, livrate una după alta la atelier pentru asamblare și finisarea bijuteriilor”, a detaliat tatăl Isabellei Langlois, care și-a lansat în același timp și marca de bijuterii, parțial cu stocul de safire rămase.

Atunci s-a zvonit că această comandă a venit de la o familie armeană de armatori cu sediul la Londra, dar covorul a ajuns la sultanul din Brunei. „Sultan care i l-ar fi dat unui nepot, care l-a vândut în 2006. A fost cumpărat de un american, colecționar și dealer de obiecte antice, care a evaluat piesa, dorind să fie expusă la Muzeul de Mineralogie a Universității din Tucson unde se află și astăzi”. 

Nu s-au mișcat din loc 

Împreună cu întreaga sa familie, Daniel Piat a plecat în Arizona unde și-a văzut din nou covorul de safir. Doarme acolo la o fereastră, ca o operă de artă. „După trei decenii, pietrele nu s-au mișcat din locul lor!”, încheie el cu mândrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

FMI face recomandări SUA: Nu vă grăbiți cu rata dobânzii

Coincidență sau nu, dar acest avertisment vine în...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel