Forțele Aeriene ale SUA au concediat 27 de aviatori după ce au refuzat să se vaccineze

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Armata SUA nu mai stă la discuții
Armata SUA nu mai stă la discuții
Forțele Aeriene au concediat 27 de persoane pentru că au refuzat să primească vaccinul COVID-19, aceștia fiind, potrivit oficialilor, primii membri ai armatei care au fost îndepărtați pentru că nu au respectat obligația de a se vaccina.

Forțele aeriene au dat termen până la 2 noiembrie pentru ca oamenii să se vaccineze, iar mii de angajați au refuzat sau au cerut o scutire. Purtătoarea de cuvânt a Forțelor Aeriene, Ann Stefanek, a declarat luni că aceștia sunt primii aviatori care au fost concediați pe cale administrativă din motive care implică vaccinul, scrie Associated Press.

Ea a precizat că toți aceștia se aflau la primul lor termen de înrolare, deci erau personal mai tânăr și de rang inferior. Și în timp ce Forțele Aeriene nu dezvăluie ce tip de eliberare din funcție primește un militar, legislația care se află în curs de adoptare în Congres limitează armata să acorde trupelor în cazurile de refuz al vaccinului o eliberare onorabilă sau o eliberare generală în condiții onorabile.

La începutul acestui an, Pentagonul a cerut vaccinarea tururor membrilor armatei, inclusiv pentru serviciul activ, Garda Națională și Rezerviști. Fiecare dintre servicii și-a stabilit propriile termene și proceduri pentru acest mandat, iar Forțele Aeriene au stabilit cel mai devreme termenul limită. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că vaccinul este esențial pentru menținerea sănătății forțelor și a capacității acestora de a răspunde la o criză de securitate națională.

Niciunul dintre cei 27 de aviatori nu a solicitat vreun tip de scutire, medicală, administrativă sau religioasă, a declarat Stefanek. Mai mulți oficiali din celelalte servicii au declarat că, în opinia lor, până în prezent doar Forțele Aeriene au ajuns atât de departe în acest proces și au dat afară oameni din cauza refuzului vaccinării.

Armata SUA se pregătește pentru o "super-autostradă spațială"

Americanii au plecat. Ce au lăsat pe aeroportul din Kabul. VIDEO

Ce fac SUA cu echipamentul pe care nu îl poate transporta din Kabul

Ca urmare, au fost retrași oficial din serviciu pentru nerespectarea unui ordin. Stefanek a spus că este posibil ca unii să fi avut și alte infracțiuni în cazier, dar toți au  avut refuzul vaccinului ca unul dintre elementele de eliberare din funcție.

Nu este neobișnuit ca membrii armatei să fie dați afară din serviciu pentru nerespectarea unui ordin - disciplina este un principiu cheie al serviciilor armate. Ca o comparație, Stefanek a spus că, în primele trei trimestre din 2021, aproximativ 1.800 de aviatori au fost concediați pentru nerespectarea ordinelor.

Potrivit celor mai recente date ale Forțelor Aeriene, peste 1.000 de aviatori au refuzat vaccinare și peste 4.700 au solicitat o scutire religioasă. Începând de săptămâna trecută, puțin peste 97% din forțele aeriene active au primit cel puțin o injecție.

Membrii Marinei și ai Corpului Infanteriei Marine au avut termen până la 28 noiembrie pentru a se injecta, iar cei din rezervă au termen până la 28 decembrie. Soldații activi ai armatei au termen până miercuri, iar membrii Gărzii Naționale a Armatei au cel mai mult timp pentru a se vaccina, termenul limită fiind 30 iunie anul viitor.

În întreaga armată, reacția la vaccinare a reflectat-o pe cea a societății în ansamblu, mii de persoane solicitând scutiri sau refuzând vaccinurile. Dar, în general, procentul de soldați - în special al membrilor activi - care au primit rapid vaccinurile depășește cifrele la nivel național.

Până la 10 decembrie, Pentagonul a declarat că 96,4% din personalul activ a primit cel puțin o injecție. Totuși, numărul scade la aproximativ 74%, atunci când sunt incluse Garda și Rezerva. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, aproximativ 72% din populația americană cu vârsta de 18 ani și peste au primit cel puțin un vaccin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel