Franța nu mai așteaptă și trece la PLAFONAREA prețurilor la gaze și electricitate

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Franța va acționa pentru a reduce impactul creșterii prețurilor pentru consumatori prin blocarea creșterii prețurilor la gazele naturale și prin prevenirea unei creșteri planificate de tarife la electricitate, care este programată în februarie, a declarat premierul Jean Castex.

Prin așa-numitul ”scut tarifar”, Parisul, practic, preia inițiativa și trece la plafonarea prețurilor, fără să mai aștepte un consens pe acest subiect la nivelul statelor membre UE.

"Pentru gazele naturale și electricitate, vom pune în aplicare ceea ce aș numi un scut tarifar. Ne vom proteja împotriva acelor majorări tarifare", a declarat Castex pentru televiziunea TF1.

Luni, autoritatea de reglementare a energiei din Franța a declarat că prețurile gazelor Engie vor crește cu 12,6%, de la 1 octombrie.

Castex a spus că această majorare va fi aprobată dar că, ulterior, prețurile vor rămâne la nivelul stabilit până la scăderea globală a prețurilor la energie, lucru care ar trebui să aibă loc în martie sau aprilie.

Prețurile energiei au crescut brusc în întreaga lume în ultimele luni, adăugând presiuni inflaționiste și amenințând să afecteze încrederea consumatorilor, notează Reuters.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat la începutul acestei săptămâni că se așteaptă ca prețurile ridicate la energie să dureze încă "câteva luni".

Guvernul francez a declarat în urmă cu două săptămâni că va efectua o plată unică de 100 de euro către 5,8 milioane de gospodării care primesc tichete de energie, pentru a ajuta la reducerea costurilor facturilor de energie în creștere. Gospodăriile afectate vor primi automat plata în decembrie, a spus premierul francez.

Citește și: Dan Vîlceanu se joacă la butoanele fiscalității României. Ministrul vrea eliminarea facilităților pentru domenii strategice

Castex a declarat că guvernul ar fi dispus să ia în considerare luarea de măsuri suplimentare în cazul în care setul de măsuri planificate în prezent nu ar fi suficient pentru a ușura povara celor mai săraci.

Preţurile europene de referinţă la gazele naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik

pixel