Franța: Viticultorii și casele de șampanie se adaptează la schimbările climatice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor trebui să-și deschidă mai larg buzunarele
Vor trebui să-și deschidă mai larg buzunarele
Viticultorii și producătorii de șampanie din Franța vor băga în buzunare pentru a finanța adaptarea podgoriilor lor la schimbările climatice, Ce presupun acest lucru? Simplu, contribuțiile lor vor crește cu 50% până în 2027.

Bugetul anual al Comitetului interprofesional al vinului de Champagne (CIVC) va crește treptat de la 20 de milioane de euro în prezent, la 30 de milioane de euro în cinci ani. Scopul acestei creșteri este "de a asigura durabilitatea podgoriilor, de a-i spori atractivitatea" și de a o face mai rezistentă la schimbările climatice, "care au un impact semnificativ asupra randamentelor", a explicat directorul Charles Goemaere, în cadrul unei conferințe de presă organizate la expoziția Wine Paris & Vinexpo.

Anunțul vine într-un moment de prosperitate pentru regiunea Champagne, ale cărei vânzări au depășit anul trecut, pentru prima dată în istorie, pragul simbolic de șase miliarde de euro. Au fost vândute 326 de milioane de sticle, "cel mai mare volum din ultimii 15 ani", numai că atunci prețurile era altele, a explicat Maxime Toubart, președintele sindicatului general al viticultorilor.

O amprentă de carbon redusă cu 20%

Această investiție va permite CIVC să majoreze resursele financiare alocate cercetării și inovării. Până în 2025, organizația va dispune de nou centru dedicate acestor activități, cu o capacitate mai mare și cu "echipamente de ultimă generație". Astfel, vor fi identificate noi remedii împotriva bolilor viței de vie și se va putea acționa mai rapid. "Dacă nu se face nimic, va deveni filoxera secolului XXI", a avertizat Maxime Toubart, referindu-se la afida care a decimat aproape toate podgoriile franceze la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Centrul va permite, de asemenea, viticultorilor să lucreze la noi soiuri de struguri rezistente la schimbările climatice, "cu o anumită tipicitate, care ar putea fi plantate în Champagne chiar și mâine", potrivit lui Charles Goemaere. De asemenea, CIVC intenționează să recruteze 30 de angajați în această perioadă, ajungând astfel la un total de 150 de angajați.

În fiecare an, viticultorii, cooperativele și casele de șampanie plătesc o contribuție obligatorie către CIVC, calculată în funcție de numărul de kilograme de struguri recoltați sau de sticle vândute. Maxime Toubart s-a bucurat că locuitorii din Champagne îi alocă aceste "resurse foarte importante". Această majorare va reprezenta însă doar "o sumă moderată pentru fiecare operator", a declarat pentru AFP dl Goemaere.

Industria, care spune că și-a redus amprenta de carbon per sticlă cu 20% din 2003, dorește în continuare să își atingă obiectivul de a certifica 100% din suprafața sa ca fiind "viticolă durabilă" până în 2030.

Citește și Cel mai bun somelier din lume provine dintr-o țară unde nu se face vin

Întrebat de AFP în timpul semifinalei de vineri, Raimonds Tomsons a declarat că faptul că nu a crescut în cultura vinului a fost "un avantaj". "Nu avem o istorie în acest sens, astfel că mințile noastre sunt mai libere", a spus el. "În America Latină sau în țările "clasice", precum Spania și Portugalia, acolo oamenilor le este mai greu să se deschidă către vinurile din lume, deoarece sunt foarte mândri de vinurile lor", a adăugat el.

Candidata franceză Pascaline Lepeltier a ocupat locul patru și nu s-a calificat în finală. "În Franța, suntem niște copii răsfățați. Noile țări care descoperă vinul au o asemenea sete de a învăța, de a împărtăși, au un entuziasm incredibil și merg foarte repede", a declarat ea pentru AFP după semifinală.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel