Furnizorii Apple accelerează ieșirea din China
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Apple caută să iesă din China
Apple caută să iesă din China
Apple accelerează procesul de mutare a producției sale din China către alte țări.

India și Vietnam se profilează ca următoarele centre de producție ale Apple Inc., în timp ce partenerii de asamblare încearcă să adauge rezistență unui lanț de aprovizionare puternic centrat pe China și zdruncinat de provocările sale geopolitice și de sănătate.

Principalii producători de electronice se mișcă mai repede pentru a-și diversifica capacitățile la nivel global, profitând de politicile locale de stimulare, potrivit analiștilor de la Counterpoint Research, Ivan Lam și Shenghao Bai. Efortul de mai mulți ani, care a început înainte ca blocajele Covid-19 și cele care sufocă economia să zguduie China, ar putea face ca partenerul principal Hon Hai Precision Industry Co. să mute până la 30% din capacitatea sa în aceste națiuni asiatice și în Brazilia, au spus ei.

Aceștia avertizează că un înlocuitor direct al Chinei nu este neapărat în cărți, însă firme precum Hon Hai, cunoscută și sub numele de Foxconn cât și compania de asamblare taiwaneză Pegatron Corp. pun bazele pentru a se ocupa de o mai mare parte din asamblarea finală și ambalarea produselor în afara Chinei.

"Conduse de Foxconn și Pegatron, companiile au investit deja în fabrici, linii de producție, procese de fabricație relativ avansate și în formarea personalului în India", mai spun analiștii. Populația vastă a țării și rata ridicată a natalității o fac o piață atractivă pentru produsele finale, precum și o bază de producție, în timp ce forța de muncă din Vietnam oferă costuri de muncă mai mici decât în China. Potrivit raportului, Vietnamul a atras 21 de furnizori Apple să opereze în țară, deși nu are capacitatea de a produce telefonul iPhone, ceea ce este foarte important.

Potrivit cercetării Counterpoint, numărul telefoanelor fabricate în India au crescut cu 16% în al doilea trimestru al acestui an, ajungând la peste 44 de milioane de unități.

La rândul său, China și-a văzut forța de muncă în scădere începând cu 2020, potrivit datelor Băncii Mondiale. Cohorta de muncitori calificați care au primit o anumită educație și formare a fost coloana vertebrală a ascensiunii Chinei ca fabrică a lumii.

Apple și-a făcut pe partea sa eforturi pentru a reduce dependența de fabrici individuale sau de forța de muncă calificată, făcând designul iPhone mai modular și mai transferabil între fabrici, au mai arătat analiștii Counterpoint. Compania a pus accentul pe ușurința întreținerii și a implementării asamblării de noi produse.

Dificultatea de fabricație a fost redusă semnificativ cu modelele iPhone 14 și iPhone 14 Plus, potrivit analiștilor. "Acum este posibil ca fabricile din India să producă iPhone 14 aproape simultan cu cele din China", au au mai explicat aceștia. Apple a început într-adevăr producția iPhone în India mult mai rapid în acest an decât în cazul generațiilor anterioare.

Citește și: 

Două mari orașe din China cedează. Sunt primele fisuri în armura lui Xi?

Două uriașe orașe din China, Guangzhou și Chongqing au anunțat miercuri relaxarea restricțiilor privind COVID, la o zi după ce demonstranții din sudul orașului Guangzhou au intrat în conflict cu poliția, pe fondul unei serii de proteste împotriva celor mai severe restricții din lume legate de pandemia de Covid.

Demonstrațiile, care s-au extins în weekend la Shanghai, Beijing și în alte părți, au devenit o demonstrație de sfidare publică fără precedent de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping în 2012. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel