Furtuni geomagnetice vor lovi Pământul în această noapte. Care sunt efectele
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Explozie solară
Explozie solară
O atenționare în acest sens a fost trimisă de Centrul de prognoză meteo spațială din Statele Unite. 

Potrivit sursei citate de agenția DPA, furtuni geomagnetice provocate de erupţii solare vor lovi Terra în acest weekend şi, așa cum se întâmplă în astfel de evenimente, ar putea afecta comunicaţiile radio în anumite zone ale Pământului. Specialiştii americani sunt de părere că, prin intensitatea lor, aceste furtuni geomagnetice pot fi încadrate în categoriile G1 (minore) şi G2 (moderate). O estimare mai exactă se va face, după toate probabilitățile, în perioada imediat următoare. 

O componentă îndreptată spre Terra a acestui flux solar este aşteptată să lovească planeta noastră spre seara zilei de sâmbătă, a precizat centrul american. Efectele acestui fenomen ar continua să se manifeste până duminică.

Furtunile din categoria G2 ar putea duce la nevoia de corectare a orientării vehiculelor spaţiale, potrivit aceluiaşi centru din Statele Unite. În plus, anumite comunicaţii wireless de la latitudini mai mari ar putea fi afectate.

Transformatoare electrice ar putea fi, de asemenea, avariate, iar aurore boreale ar putea fi observate atât în regiunile polare sudice, cât şi în cele nordice.

Furtunile geomagnetice sunt cauzate de aşa-numitele "ejecţii de masă coronală" (CME), care au avut loc joi şi vineri. Aceste CME aruncă în spaţiu nori de plasmă alcătuiţi din electroni, protoni şi nuclee atomice.

"Erupţiile solare sunt explozii puternice de energie. Fluxurile şi erupţiile solare pot avea un impact asupra comunicaţiilor radio, reţelelor de alimentare cu electricitate, semnalelor de navigaţie şi prezintă riscuri pentru vehiculele spaţiale şi astronauţi", a precizat NASA.

Potrivit aceluiaşi centru american, cele mai puternice erupţii polare înregistrate până în prezent au fost semnalate joi. Acele erupţii au perturbat anumite reţele de comunicaţii wireless în cursul zilei de joi.

Activitatea solară a început să se intensifice din decembrie 2019. Soarele trece periodic prin cicluri de aproximativ 11 ani, în timpul cărora înregistrează o activitate mai intensă sau mai scăzută. Actualul ciclu solar se apropie de perioada sa de apogeu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...


pixel