G20 în Bali: Liderii lumii vin să tulbure liniștea unui paradis unic în felul său
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bali așteaptă marele summit G20
Bali așteaptă marele summit G20
Un paradis idilic cu palmieri și ananas, soare, nisip și seninătate este imaginea care ne vine în minte când vorbim de Bali.

Dar săptămâna aceasta, insula indoneziană găzduiește ceea ce ar putea fi cea mai tensionată ediție a summitului G20, sau Grupul celor 20 de națiuni dezvoltate.

Anuala întâlnire la nivel înalt, la care își dau întâlnire 19 economii avansate și emergente, plus UE - a fost creat după criza financiară asiatică din 1999. Și se consideră un fel de club al superputerilor care gestionează crizele viitoare. 

Și de data aceasta, sunt multe pe agenda discuțiilor - războiul dintre Rusia și Ucraina, tensiunile dintre SUA și China, inflația în creștere, amenințarea mereu prezentă a unei recesiuni globale, amenințările nucleare din partea Coreei de Nord și, poate cel mai alarmant dintre toate, încălzirea rapidă a Pământului.

În mijlocul tuturor acestor lucruri, gazda summitului, președintele indonezian Joko Widodo, speră să joace rolul de negociator principal. Poate reuși?

O epocă plină de pericole

Joko Widodo este optimist, chiar dacă este conștient că apropiata reuniune va fi, poate, cel mai stresant, din punct de vedere diplomatic, G20 din toate timpurile. Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping se vor întâlni luni, iar conflictul dintre cele mai mari două economii ale lumii îl îngrijorează pe liderul indonezian. 

"Nu poate exista pace fără dialog", a declarat el într-un interviu exclusiv acordat BBC la palatul prezidențial din Jakarta.
"Dacă președintele Xi Jinping și președintele Joe Biden se pot întâlni și discuta, ar fi foarte bine pentru lume, mai ales dacă vor reuși să ajungă la un acord care să ajute lumea să-și revină."

La fel ca multe țări asiatice, Indonezia a beneficiat de decenii de comerț liber și multilateralism. Statele Unite au fost întotdeauna cel mai important partener strategic global al Indoneziei, dar, în ultimul deceniu, China s-a clasat în mod constant printre primii doi investitori străini. Ceea ce a complicat misiunea autorităților indoneziene, obligate să jongleze cu mare măiestrie între cele două puteri, economice și militare. 

Iar acum, când China și SUA nu se înțeleg, este o perioadă  mult mai periculoasă decât cea cu care Indonezia și alte țări asiatice s-au confruntat până acum. Mai ales că, potrivit observatorilor politici, tensiunile crescânde dintre Washington și Beijing sporesc riscul de conflict în regiunea Indo-Pacific.

Între timp, există, de asemenea, temeri legate de posibila utilizare a armelor nucleare, fie în Ucraina, fie în peninsula coreeană, unde Phenianul a lansat un număr record de rachete în acest an. "Folosirea armelor nucleare, indiferent de motiv, nu poate fi tolerată", spune Widodo, cunoscut și sub numele de Jokowi. "Potențialul tot mai mare de utilizare a armelor nucleare este... foarte periculos pentru pace și pentru stabilitatea mondială".

A face oamenii să vorbească

O problemă-cheie pentru Jokowi a fost securitatea alimentară, mai ales pe fondul creșterii prețurilor, consecință directă directă a războiului din Ucraina și care afectează puternic nivelul de trai al celor 275 de milioane de locuitori ai Indoneziei. Alegându-și cu grijă cuvintele, el a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept o "durere de cap", ceva care i-a "ocupat mintea".

SUA vor să joace în curtea Chinei

Pot trăi SUA în lumea lui Xi Jinping? În încercarea de a obține asigurarea unei reluări constante și consecvente a exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia a fost unul dintre motivele pentru care liderul indonezian a străbătut globul, pentru a-i întâlni pe președinții celor două țări aflate în conflict, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Jokowi a dorit, de asemenea, să-i convingă să vină la summitul de la Bali. 

El a sperat că vor putea discuta. "Cred că ar fi grozav dacă s-ar putea așeza la aceeași masă - pentru a rezolva problemele care există, pentru că problemele cu care ne confruntăm acum sunt pe toate fronturile", a declarat Widodo. Dar nici Putin, nici Zelenki nu vor face deplasarea. Este însă posibilă participarea lor virtuală la discuții. 

Cântecul de lebădă al lui Jokowi

G20 este atât petrecerea de lansare a Indoneziei pe marea scenă a politicii mondiale, cât și cântecul de lebădă al președintelui  Widodo, aflat pe ultima sută de metri a președinției sale, iar în 2024 va trebui să se retragă după două mandate la putere. Catalogat drept primul "outsider" care a devenit președinte în istoria Indoneziei, el a fost ales ca om al poporului, un democrat al democraților.

De atunci, a trebuit să guverneze un arhipelag vast de 17.000 de insule, o țară care, de la vest la est, se întinde pe distanța dintre Londra și Bagdad, cu sute de limbi și etnii diferite între ele.

Citește și O nouă lovitură economică pentru Kremlin. SUA îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel