G7 țintește Rusia și promite să spulbere "naivitatea" față de China

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se vor depune eforturi substanțiale
Se vor depune eforturi substanțiale
Miniștrii Comerțului din Grupul celor șapte state industrializate (G7) s-au reunit în Germania. 

Cu acest prilej, miniștrii Comerțului din G7 au declarat că vor "spori eforturile" pentru a împiedica Rusia să "profite" din punct de vedere economic de pe urma războiului din Ucraina și au promis să pună capăt "naivității" comerciale față de China.

"Ne aflăm într-o situație geopolitică în care ideea de comerț mondial pentru a îmbunătăți viața oamenilor (...) este pusă la încercare", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a prezidat reuniunea de la Castelul Neuhardenberg (est).

Într-un comunicat publicat la finalul întrunirii de două zile, miniștrii au declarat în primul rând că doresc să își "diversifice" relațiile comerciale în contextul unui mediu geopolitic din ce în ce mai tensionat.

"Noi, miniștrii Comerțului din cadrul G7, subliniem că diversificarea comerțului și extinderea relațiilor comerciale pe o bază reciproc avantajoasă sunt esențiale pentru (...) a îmbunătăți rezistența și sustenabilitatea economiilor noastre", au declarat miniștrii.

În vizorul lor se află China. "Vom pune în aplicare o politică comercială mai robustă față de China (...). S-a terminat cu naivitatea", a promis Robert Habeck.

"China este una dintre preocupările noastre, în ceea ce privește denaturarea concurenței, subvențiile acordate industriilor, transparența", a declarat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, statele G7 au vizat Rusia și invazia sa în Ucraina, iar ministrul ucrainean al economiei, Iulia Șvyrydenk, s-a numărat printre invitați.

"Ne vom menține și ne vom extinde eforturile coordonate pentru a împiedica Rusia să profite de agresiunea sa ilegală și pentru a-i reduce capacitatea de a continua războiul", au declarat miniștrii.

Pentru a sprijini Kievul, miniștrii au discutat, de asemenea, despre un "mecanism financiar" pentru a strânge fonduri publice și private pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

În iunie anul trecut, șefii de stat din cadrul grupului au anunțat că doresc să "sprijine reconstrucția Ucrainei prin intermediul unei conferințe internaționale și al unui plan de reconstrucție".

Citește și China și Rusia vor o nouă ordine mondială ”mai dreaptă și mai rezonabilă”

China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea globală "într-o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă", a declarat cel mai înalt diplomat de la Beijing, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două națiuni.

Sub îndrumarea președintelui Xi Jinping și a președintelui Vladimir Putin, "relația dintre cele două țări a fost întotdeauna pe drumul cel bun, iar ambele părți se sprijină ferm una pe cealaltă în probleme legate de interesele lor fundamentale", i-a spus Yang Jiechi ambasadorului rus Andrei Denisov, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni la Beijing, relatează Bloomberg.

"Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea rusă pentru a implementa în mod continuu cooperarea strategică la nivel înalt între cele două țări, pentru a proteja interesele comune și pentru a promova dezvoltarea ordinii internaționale într-o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă", a declarat Yang, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Xi intenționează să se deplaseze în Kazahstan și Uzbekistan în această săptămână, în prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, în urmă cu doi ani. Uzbekistanul găzduiește joi și vineri summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, oferindu-i șansa de a se întâlni cu Putin în persoană pentru prima dată de când Moscova a început invazia în Ucraina în februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel