România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul mic de găini crescute în cuşti, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezintă 14,7% din totalul de 32,5 milioane de păsări ouătoare existente în ţara noastră. La nivelul UE28, numărul total de găini ouătoare este de peste 397 milioane de capete, din care 53% sunt crescute în cuşti îmbogăţite. Spre exemplu, Polonia deţine cel mai ridicat număr de găini crescute la cuşcă din Uniunea Europeană, dar este țara din care se fac cele mai mari importuri de ouă în România, 150 de milioane de ouă anula.
La sfârşitul anului 2018, în România erau 32,552 milioane de capete găini ouătoare, din care doar circa 8 milioane de capete sunt crescute în ferme industriale, restul fiind în gospodăriile individuale. Doar în cazul găinilor din fermele industriale, numărul celor crescute în cuști este comparabil cu media europeană.
"Găinile crescute în ferme industriale beneficiază de 4 tehnologii de creştere şi anume: creştere la baterii îmbogăţite - 59,9%, creştere în adăpost, dar la sol - 36,1%, creştere în adăpost şi în aer liber - 3% şi creştere în sistem ecologic - 1% (...) Producţia de ouă obţinute de la găinile crescute la cuşti este de circa un miliard de ouă pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de ouă produse anual în România, ceea ce reprezintă 15,9% pe an", precizează UCPR.
Citește și: Dezastru penstru consumatori. Ouă contaminate din nou pe piață
Faţă de situaţia existentă în multe state UE dezvoltate, cu putere de cumpărare a consumatorilor foarte mare, "România este printre fruntaşele UE în ceea ce priveşte numărul mic de găini crescute în cuşti îmbogăţite", susţin reprezentanţii UCPR.
Ei precizează că din punct de vedere al costului oului, oul cel mai ieftin este cel obţinut de la găini crescute la cuşcă, iar cel mai scump (de 3-4 ori mai scump) este oul ecologic, acesta fiind şi principalul motiv pentru care în UE, singura zonă economică din lume care marchează codul alfa-numeric pe ou, nu a crescut consumul de ouă ecologice (al căror cod începe cu cifra'1'), iar consumul de ouă provenite de la găini crescute la cuşcă se menţine, în continuare, la 50- 60 % din total consum.
Potrivit datelor UCPR, un român mănâncă, în medie, 240 - 250 de ouă anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...