Gaze naturale. Rusia amenință țările UE: "Să nu ziceți că nu v-am spus"
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Va umbla la robineți
Va umbla la robineți
În disperarea ei de a se face auzită, Rusia a lansat un nou avertisment Uniunii Europa, amenințând-o, chiar, că va rămâne fără gaze naturale. 

Deja nu se mai poarte vorbi despre război economic. Este șantaj pe față, unul grosolan și înjositor chiar și pentru un regim care a tăbărât pe vecinul lui doar pentru că așa i s-a năzărit lui. Pentru că una este un război de natură politică și altceva este să ameninți sute de milioane de oameni că vor rămâne fără gaze naturale. 

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează presa internațională. 

'Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica "actelor de caritate'. Un astfel de comportament, potrivit lui Peskov, 'nu este nici posibil, nici convenabil', pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.

Citește și Veste proastă privind prețurile! La motorină nu prea sunt multe de făcut

Într-o declarație anterioară, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a apreciat că o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale se apropie.

Vorbind pentru media sârbe, Lavrov a afirmat că orice întâlnire între liderii rus şi ucrainean cu privire la conflict ar fi acum contraproductivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel