Gazprom ameninţă Republica Moldova că va opri gazele dacă nu sunt plătite restanţele

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom ameninţă Republica Moldova cu sistarea furnizării gazelor dacă nu sunt plătite restanţele.

Compania rusă Gazprom a ameninţat marţi Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie, în urma criticilor guvernului de la Chişinău legate de reducerea cu 30% a volumului gazului rusesc livrat Republicii Moldova, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut.

Compania rusă a acuzat societatea Moldovagaz că ''a încălcat cu regularitate condiţiile contractuale referitoare la termenele de plată'' şi, în plus, aceeaşi societate a cerut în mod repetat Gazpromului ''condiţii contractuale mai puţin riguroase în ce priveşte volumele furnizate'', iar compania rusă ''a satisfăcut cu regularitate aceste solicitări''.

"Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va întocmi numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract", a mai transmis Gazprom, potrivit unimedia.info.

Furnizorul rus notează de asemenea că operatorul ucrainean al conductelor prin care este livrat gazul rusesc către Europa ''refuză să ofere Gazprom acest serviciu integral''. ''Din acest motiv, în octombrie 2022 Gazprom are posibilitatea de a furniza Republicii Moldova un volum zilnic de numai 5,7 milioane de metri cubi de gaze'', mai semnalează compania rusă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat săptămâna trecută faţă de această reducere a livrărilor acuzând Rusia că procedează astfel pentru a nu aplica reducerea tarifară aplicabilă din 1 octombrie.

 

Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult

 

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, precizând că statul moldovean a cerut ţării noastre să primească gaz natural.

"Au nevoie (cei din Republica Moldova - n.r.), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (...) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă", a afirmat Ciucă.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: "Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ghișeu
Foto: Freepik.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...


pixel