Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că va trimite vineri 42,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa prin Ucraina, același volum ca joi.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi la Bruxelles că acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina nu va mai fi prelungit de la 1 ianuarie, cu excepţia situaţiei în care Rusia ar fi plătită de importatorii europeni pentru acest gaz numai după terminarea războiului, dar va permite tranzitul gazului furnizat de alte state în afară de Rusia, însă şi în acest caz doreşte garanţii că nu este vorba despre gaz rusesc livrat prin intermediari, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Dacă vreo ţară europeană este dispusă să primească acest gaz şi să nu i-l plătească Rusiei până la sfârşitul războiului, atunci noi putem reflecta" asupra autorizării în continuare a tranzitului gazului rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, a spus Zelenski la o conferinţă de presă la Bruxelles.
De asemenea, preşedintele ucrainean s-a pronunţat împotriva unui posibil mecanism de tranzit prin Ucraina al gazelor ruseşti achiziţionate de Azerbaidjan, opţiune luată în considerare de câteva luni în UE, după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Rusia ce expiră pe 31 decembrie.
"Nu vrem astfel de jocuri. Dacă o ţară primeşte gaz rusesc, aceasta înseamnă să transferi bani în Rusia", care-şi poate finanţa astfel industria militară, şi-a motivat Zelenski refuzul de a menţine tranzitul gazului rusesc.
În ultimele săptămâni, Slovacia şi Ungaria, foarte dependente de gazul rusesc, s-au plâns că se vor lovi de dificultăţi de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...
Leul a avut o evoluție ușor...
România a finalizat cu succes...
Valul de căldură se intensifică...