Germania. Exportatorii se pregătesc pentru un 2023 destul de complicat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Prea multe provocări, prea multe necunoscute
Prea multe provocări, prea multe necunoscute
Exportatorii germani afișează speranțe modeste pentru anul viitor, estimând că explozia epidemiologică din China va genera probleme, iar ratele mai mari ale dobânzilor îi vor determina pe clienții din Statele Unite să fie prudenți, a declarat joi Asociația Germană de Comerț Exterior (BGA).

SUA și China sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Germaniei. "Nu va fi o prăbușire a exporturilor în 2023, dar nu ne putem aștepta nici la o creștere bruscă", a declarat președintele organizației, Dirk Jandura, citat de agenția Reuters.

"Putem spune că va fi un succes dacă vom reușit să atingem un "zero negru" în termeni reali", a adăugat el, referindu-se la o creștere zero sau ușor pozitivă.

De când Beijingul a renunțat la politica "zero COVID" la începutul lunii decembrie, virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit în mare parte necontrolat în China, o țară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori.

Acest lucru ridică temeri imediate cu privire la un val de angajați bolnavi în următoarele săptămâni și luni în China, chiar dacă nu este exclusă o revenire economică puternică în cursul acestui an.

"Suntem îngrijorați și de evoluțiile din Statele Unite", a declarat Dirk Jandura. "Avem din nou un euro mai puternic din cauza creșterilor de dobândă ale BCE (Banca Centrală Europeană). Acest lucru nu va stimula exporturile", a adăugat el.

Potrivit președintelui BGA, creșterea ratelor dobânzilor are deja un impact în SUA, în special în sectorul construcțiilor. Pentru a reduce inflația persistentă, Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a SUA (Fed) au majorat ratele dobânzilor într-un ritm extrem de rapid, iar ambele bănci centrale au în vedere noi majorări anul viitor.

Cu toate acestea, registrele de comenzi ale exportatorilor germani sunt încă pline, deoarece ultimele comenzi nu au putut fi onorate din cauza lipsei de aprovizionare, a declarat Dirk Jandura. În opinia sa, atenuarea preconizată a blocajelor în aprovizionare ar trebui să le permită exportatorilor să beneficieze de un efect de recuperare a decalajelor.

BGA se așteaptă la o creștere procentuală de două cifre a exporturilor germane în acest an, în principal datorită prețurilor mai mari. Anul trecut, exporturile au crescut cu 14%, iar importurile cu 17%.

Citește și Cum vor fi prețurile în 2023. Adrian Negrescu: ”Am ajuns în situația nedorită ...”

”Vom înregistra în continuare creșteri de prețuri, mai ales la alimentele de bază, cele care s-au scumpit cel mai mult în 2022. De ce? Pentru că o mare parte dintre ele le aducem din import. Gândiți-vă că am ajuns în situația nedorită de a importa cartofi și mere din Polonia, roșii din Ungaria, ba chiar și brânza o aducem din Bulgaria. De ce? Pentru că în România o mare parte din cultivatori au fost blocați de prețurile în creștere la energie, la gaze, au fost blocați de problemele generate de inflație”, a explicat analistul într-o intervenție la postul de televiziune Antena3 CNN.

Iată de ce, a continuat Adrian Negrescu, am devenit dependenți de importuri. ”La carnea de porc ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel