Germania naționalizează cel mai mare importator de gaze

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Germania naționalizează UNIPER
Germania naționalizează UNIPER
Germania va naționaliza compania Uniper SE într-o mișcare istorică de salvare a celui mai mare importator de gaze naturale din țară și de evitare a unui colaps al sectorului energetic în cea mai mare economie europeană în această iarnă.

Guvernul de la Berlin va injecta 8 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) în compania de utilități cu sediul la Dusseldorf printr-o majorare de capital la 1,70 euro pe acțiune, a anunțat miercuri într-un comunicat compania-mamă finlandeză Fortum Oyj. Uniper a acumulat pierderi de 8,5 miliarde de euro legate de gaz după ce Rusia a întrerupt livrările către Europa, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru sursele alternative.

"În circumstanțele actuale de pe piețele energetice europene și recunoscând gravitatea situației Uniper, cesionarea Uniper este pasul corect de făcut", a declarat Markus Rauramo, director executiv și președinte al Fortum.

În cadrul tranzacției, Germania va prelua integral Uniper, cumpărând participația de control a Fortum, de aproximativ 78%, pentru aproximativ 500 de milioane de euro, a precizat Fortum, care este deținută majoritar de guvernul finlandez. La finalizarea tranzacției, statul german va deține aproximativ 98,5% din Uniper, a adăugat acesta.

Coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz este hotărâtă să asigure supraviețuirea Uniper în următoarele luni, când criza de energie s-ar putea agrava pe măsură ce temperaturile scad în apropierea iernii.

Uniper a beneficiat deja de o serie de planuri de salvare și de împrumuturi de salvare, dar acestea au fost depășite rapid de amploarea crizei și este nevoie de un sprijin mai puternic din partea statului.

Citește și: Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?

Cumpărătorii germani de gaze naturale rusești au reluat nominalizările pentru aprovizionarea pe conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de când conducta crucială a fost închisă pentru întreținere în urmă cu aproximativ trei săptămâni, potrivit datelor germane privind gazoductul și citate de Reuters.

Rusia a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, la 31 august pentru ceea ce trebuia să fie trei zile de întreținere. citiți mai departe

Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaze și nu sunt indicii că gazul curge efectiv pe sistem, scrie Bloomberg. În timp ce nominalizările erau vizibile pe site-urile web ale conductelor germane care leagă Nord Stream 1 de utilizatorii finali, site-ul web al operatorului Nord Stream 1 nu a afișat nicio cerere de nominalizare până luni dimineață.

Oprirea Nord Stream 1 luna trecută a exacerbat cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din Europa, prețurile la energie crescând vertiginos, iar importatorii germani discutând chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Moscova a dat vina pe sancțiunile, impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru împiedicarea operațiunilor de rutină și a întreținerii Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a se răzbuna.

Nord Stream 1 este de departe cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, transportând până la 59,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel