După adoptarea, în noiembrie 2021, de către peste 50 de țări, a primelor reguli mondiale privind inteligența artificială (AI), "facem un alt important pas înainte prin obținerea aceluiași angajament concret din partea marilor companii", a salutat Audrey Azoulay, directorul general al Unesco, citată într-un comunicat de presă al organismului ONU.
O alianță de acest tip este "esențială dacă vrem să dezvoltăm o inteligență artificială care să servească binelui comun", a adăugat ea.
Pe lângă Microsoft, printre semnatari se numără și LG AI Research, centrul de cercetare al conglomeratului sud-coreean LG, grupul chinez Lenovo, Mastercard, grupul american de software Salesforce și operatorul spaniol de telecomunicații Telefonica.
Documentul îi angajează pe toți cei care și-au depus semnătura "să își asume pe deplin rolul de a proteja drepturile omului în timpul proiectării, dezvoltării, achiziționării, vânzării și utilizării inteligenței artificiale".
Concret, companiile vor trebui să pună în aplicare "proceduri de verificare" pentru a evalua riscurile și a corecta "efectele dăunătoare ale inteligenței artificiale într-un termen rezonabil".
Acordul a fost semnat la centrul de congrese din Kranj, în apropiere de capitala slovenă Ljubljana, unde se desfășoară ediția a doua a orum mondial UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pe această temă.
Acordul intervine la doar câteva zile după ce statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde unei legislații globale inovatoare pentru reglementarea IA, în urma unor negocieri intense privind echilibrul dintre inovație și securitate.
Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT, de la start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, și a altor sisteme capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg potențialul imens al IA. Dar există și o serie de riscuri: difuzarea de fotografii false, mai adevărate decât realitatea, a ridicat spectrul manipulării opiniei publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...