Giganții din tehnologie promit o inteligență artificială "mai etică"
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Laptop / FOTO: Freepik
Laptop / FOTO: Freepik
Opt actori din domeniul tehnologiei, printre care gigantul IT-ului american Microsoft, au semnat, în cadrul unui forum mondial al UNESCO organizat în Slovenia, o cartă pentru "construirea unei inteligențe artificiale mai etice".

După adoptarea, în noiembrie 2021, de către peste 50 de țări, a primelor reguli mondiale privind inteligența artificială (AI), "facem un alt important pas înainte prin obținerea aceluiași angajament concret din partea marilor companii", a salutat Audrey Azoulay, directorul general al Unesco, citată într-un comunicat de presă al organismului ONU.

O alianță de acest tip este "esențială dacă vrem să dezvoltăm o inteligență artificială care să servească binelui comun", a adăugat ea.

Pe lângă Microsoft, printre semnatari se numără și LG AI Research, centrul de cercetare al conglomeratului sud-coreean LG, grupul chinez Lenovo, Mastercard, grupul american de software Salesforce și operatorul spaniol de telecomunicații Telefonica.

Documentul îi angajează pe toți cei care și-au depus semnătura "să își asume pe deplin rolul de a proteja drepturile omului în timpul proiectării, dezvoltării, achiziționării, vânzării și utilizării inteligenței artificiale".

Concret, companiile vor trebui să pună în aplicare "proceduri de verificare" pentru a evalua riscurile și a corecta "efectele dăunătoare ale inteligenței artificiale într-un termen rezonabil".

Acordul a fost semnat la centrul de congrese din Kranj, în apropiere de capitala slovenă Ljubljana, unde se desfășoară ediția a doua a orum mondial UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pe această temă.

Acordul intervine la doar câteva zile după ce statele membre ale Uniunii Europene au dat undă verde unei legislații globale inovatoare pentru reglementarea IA, în urma unor negocieri intense privind echilibrul dintre inovație și securitate.

Apariția, la sfârșitul anului 2022, a ChatGPT, de la start-up-ul californian OpenAI, capabil să scrie eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde, și a altor sisteme capabile să creeze sunete sau imagini, a dezvăluit publicului larg potențialul imens al IA. Dar există și o serie de riscuri: difuzarea de fotografii false, mai adevărate decât realitatea, a ridicat spectrul manipulării opiniei publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel