Giganții petrolieri din Golful Persic, Saudi Aramco și Adnoc, cu ochii pe litiu

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Companiile naționale de petrol din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite iau în considerare extragerea litiului din noroiul câmpurilor lor petroliere, parte a eforturilor de a-și diversifica economiile și de a profita de trecerea la vehiculele electrice, informează agenția Reuters, citând trei oficiali. 

Alte companii petroliere, printre care Exxon Mobil și Occidental Petroleum, plănuiesc să profite de tehnologiile emergente pentru a filtra litiul din saramură, în timp ce omenirea încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili.

Arabia Saudită, a cărei economie se bazează de decenii pe petrol, a cheltuit miliarde încercând să se transforme într-un hub pentru vehicule electrice, parte a încercărilor prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman de a găsi alte surse de îmbogățire.

Trei oficiali familiarizate cu aceste planuri au declarat că Saudi Aramco și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) se află în stadii de început a lucrărilor de extragere a litiului, considerat un mineral critic de numeroase mari economii datorită utilizării la fabricarea bateriilor.

Cele trei surse, care nu au dorit ca identitatea lor să fie dezvăluită, au refuzat să ofere detalii despre tipul de tehnologie de extracție directă cu litiu care va fi utilizată. 

Tehnologia DLE este încă la început, iar aspectele ei economice sunt mult mai puțin sigure decât cele ale petrolului. Dar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se pot baza pe expertiza lor în tratarea saramurii și a apelor uzate la locurile de producție de petrol.

Filtrarea metalului ultraușor al bateriilor din apa sărată are avantajul că evită necesitatea de a recurge la mine deschise sau la mari bazine de evaporare, costisitoare și restrictive din punct de vedere ecologic. China este cel mai mare procesator și consumator de litiu, necesar pentru vehiculele electrice și hibride.

Deocamdată, slăbiciunea economiei globale a diminuat achizițiile de vehicule noi și a făcut ca prețurile litiului să scadă cu aproape 80% de la recordul atins noiembrie 2022, deoarece încetinirea vânzărilor de vehicule electrice a exacerbat surplusul de pe piață. Totuși,  marii producători de automobile rămân printre cei care caută noi surse de aprovizionare cu litiu în așteptarea cererii viitoare. 

Extragerea litiului din saramură ridică o problemă: nivelurile de concentrație pot fi foarte scăzute, iar, potrivit uneia dintre persoanele intervievate de Reuters, Aramco și Adnoc lucrează, separat, la găsirea unei soluții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenuri / Foto: Freepik
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Exploatare / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Bani / FOTO: Freepik
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Sticlă de vin / FOTO:Freepik
Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă

pixel