Alte companii petroliere, printre care Exxon Mobil și Occidental Petroleum, plănuiesc să profite de tehnologiile emergente pentru a filtra litiul din saramură, în timp ce omenirea încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili.
Arabia Saudită, a cărei economie se bazează de decenii pe petrol, a cheltuit miliarde încercând să se transforme într-un hub pentru vehicule electrice, parte a încercărilor prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman de a găsi alte surse de îmbogățire.
Trei oficiali familiarizate cu aceste planuri au declarat că Saudi Aramco și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) se află în stadii de început a lucrărilor de extragere a litiului, considerat un mineral critic de numeroase mari economii datorită utilizării la fabricarea bateriilor.
Cele trei surse, care nu au dorit ca identitatea lor să fie dezvăluită, au refuzat să ofere detalii despre tipul de tehnologie de extracție directă cu litiu care va fi utilizată.
Tehnologia DLE este încă la început, iar aspectele ei economice sunt mult mai puțin sigure decât cele ale petrolului. Dar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se pot baza pe expertiza lor în tratarea saramurii și a apelor uzate la locurile de producție de petrol.
Filtrarea metalului ultraușor al bateriilor din apa sărată are avantajul că evită necesitatea de a recurge la mine deschise sau la mari bazine de evaporare, costisitoare și restrictive din punct de vedere ecologic. China este cel mai mare procesator și consumator de litiu, necesar pentru vehiculele electrice și hibride.
Deocamdată, slăbiciunea economiei globale a diminuat achizițiile de vehicule noi și a făcut ca prețurile litiului să scadă cu aproape 80% de la recordul atins noiembrie 2022, deoarece încetinirea vânzărilor de vehicule electrice a exacerbat surplusul de pe piață. Totuși, marii producători de automobile rămân printre cei care caută noi surse de aprovizionare cu litiu în așteptarea cererii viitoare.
Extragerea litiului din saramură ridică o problemă: nivelurile de concentrație pot fi foarte scăzute, iar, potrivit uneia dintre persoanele intervievate de Reuters, Aramco și Adnoc lucrează, separat, la găsirea unei soluții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...