Golirea depozitelor de gaze naturale din România, motiv de îngrijorare? Explicaţiile lui Dumitru Chisăliţă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Îngrijorarea provocată de golirea depozitelor de gaze naturale din România, se înscrie pe linia agitației generale care a cuprins România de ceva timp. Aceasta apare pe fondul lipsei cunoștințelor din sectorul gazelor naturale. Vom încerca să aducem câteva lămuriri.

Unde ne găsim din perspectiva golirii depozitelor față de alte țări din UE?

Conform datelor Asociației Operatorilor de Înmagazinare gaze Naturale din Europa – GIE, în data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate pe teren în 8 februarie 2025, la nivelul Europei gradul mediu de umplere a depozitelor este de 49,02%. România cu 40,90% se găsește pe locul 14 în rândul țărilor UE înaintea unor țări ca Belgia, Croația, Olanda, Franța.

Unde ne găsim din perspectiva golirii depozitelor față de alți ani?

Conform datelor Asociației Operatorilor de Înmagazinare gaze Naturale din Europa – GIE, în data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate pe teren în 8 februarie 2025, la nivelul României gradul mediu de umplere a depozitelor se găsește aproape de nivelul mediu de umplere a depozitelor din ultimii ani (media gradului de umplere a fost de 41,5%, față de 40,90% în prezent).

Este golirea depozitelor de gaze un lucru rău pentru consumatorii de gaze?

Gazele naturale din depozite sunt gaze înmagazinate în ultimii 3 ani. Fiecare an în care gazele stau în depozite adaugă la prețul gazelor naturale tarifele de înmagazinare, scumpind aceste gaze. Astfel, dacă o parte din aceste gaze au fost injectate în anul 2022 la un preț mediu plafonat de achiziției din acel an de 0,45 lei/kWh și adaugăm 3 tarife de înmagazinare supterană aferente celor 3 ani, costul acestor gaze ar ajunge la clientul final la un preț de 0,77 lei/kWh (prețul gazelor din import ajunge în prezent la 0,4 lei/kWh). Pentru a se evita acest lucru care s-ar răsfrânge asupra consumatorului se impune ca depozitele să se golească în fiecare an, astfel nu se crează presiune pe creșterea prețurilor la consumatorul final datorită înmagazinării gazelor naturale, mai mult decât o impun condițiile tehnologice și strategice. În același timp umplerea anuală la nivelul capacității maxime a depozitelor și golirea acestora determină scăderea tarifelor de înmagazinare și implicit a prețurilor gazelor la consumatorul final. Spre exemplu ca urmare a creșterii gradului de umplere a depozitelor de la cca. 80% la 100%, tarifele  de rezervare de capacitate de înmagazinare au scăzut pentru principalul operator de înmagazinare gaze naturale din România cu 14%.

De unde apare îngrijorarea în prezent, față de golirea depozitelor de înmagazinare? 

Actuala îngrijorare față de golirea depăozitelor de înmagazinare are totuși o explicație. Aceasta se datorează extragerii neuniforme a gazelor din diferitele depozite de înmagazinare existente în România. Astfel, sunt depozite care s-au golit aproape integral și altele care sunt încă pline. Această situație este cea care generează îngrijorare. Respectiv Depozitul de înmagazinare Bilciurești, cel mai mare din România și amplasat în apropierea zonei cu cel mai mare consum de gaze din România, avea un grad de umplere de doar 23,8% în data de 8.02.2025 conform datelor GIE, în timp ce depozitul de înmagazinare Sărmășel (al doilea ca mărime din România) are un grad de umplere de 55,1%. 

Astfel, nu gradul de umplere la nivel național este generator de îngrijorare, ci modul în care s-a efectuat golirea depozitelor, dar și limitările existente în sistemul național de transport gaze naturale, care, din cauza faptului că nu a mai fost suspus unor acțiuni extinse de reabilitare în ultimii ani, nu este capabil să asigure transportul gazelor existente în anumite depozite în zonele cu cel mai mare consum de gaze din România. 

Ce se poate face pentru a preveni această situație pe viitor?

Am prezentat în detaliu în ultimii 9 ani în cadrul proiectului Asociației Energia Inteligentă – Punct și de la capăt pe piața gazelor naturale (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/category/proiecte-campanii/punct-si-de-la-capat-pe-piata-de-gaze/ ) – care sunt demersurile care ar trebui realizate pentru a preveni în acea perioadă în care am scris Proiectul (a evita repetarea scenariului din prezent). Acțiunile principale care ar trebui să fie realizate în viitor ar trebui să fie următoarele:

    • Codul Depozitelor de Înmagazinare Gaze, care să prevină derapaje pe piață de tipul celor la care asistăm în prezent
    • Regândirea Rolului depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale pentru a răspunde cerințelor actuale de securitate
    • Regândirea hidraulică, comercială și tarifară, vechiului Sistem de Transport Gaze Naturale pentru a răspunde cerințelor actuale
    • Codul Reţelei de Distribuție
    • Dezvoltarea sistemelor ieftine de garantare și informatizarea activității de pe piața de gaze
în vederea reducerii prețului gazelor naturale la consumatorii finali 
    • Strategia Guvernamentală de protejare a clienților vulnerabili și numirea unei instituții care să aplice și coordoneze protejarea clienților vulnerabili
    • Ghiduri de bune practici în vânzarea gazelor naturale.
    • Ghid de Bună Practică pentru alocarea gazelor măsurate
    • Ghidul de bună practică al furnizorilor licentiați în susținerea clienților vulnerabili

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Consiliul Europei
Florin Barbu
Un bijutier studiază un diamant
Oamenii lui Elon Musk / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Adrian Negrescu, analist economic
BNR
Vapor comercial
Dan Suciu
Moody's

Moody's, avertisment dur. Banca Mondială, în pericol

Ratingul de tip "AAA" de care beneficiază Banca Mondială...

Marcel Ciolacu / Foto: George Călin / Inquam Photos
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Iohannis, anunț-bombă: Pleacă de la Cotroceni

Președintele României a anunțat că își dă demisia. 

Bani

Cursul BNR. Aurul, un nou record. Leul, evoluție oscilantă

În timp ce Klaus Iohannis anunța, de la Palatul...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2025

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul...

Dolari și euro
Gazele de la aragaz
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com
Inteligența Artificială
Monede / FOTO: Freepik

Donald Trump nu mai vrea astfel de monede

Într-o postare pe rețeaua sa socială Truth Social,...

Capitoliu / FOTO: Freepik

Cine deţine datoria de 36 de trilioane de dolari a SUA

Datoria SUA: 36 de trilioane de dolari și impactul...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Bursa / sursa foto: Freepik.com

Scădere pe Wall Street şi pe bursele europene

Evoluția Piețelor: Creștere ușoară la Tokyo, scăderi pe...

La benzinărie / FOTO: Freepik

pixel