La nivel mondial, Microsoft și Amazon au fost supuse unei monitorizări sporite din cauza poziției lor dominante în sectorul IT dematerializat, autoritățile de reglementare din Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite punând sub semnul întrebării puterea lor de piață.
Autoritatea pentru concurență și piețe (Competition and Markets Authority, CMA) a lansat o anchetă asupra sectorului britanic de cloud computing în octombrie, în urma unei căi de atac din partea Ofcom, autoritatea de reglementare a mass-mediei, care a evidențiat dominația Amazon și Microsoft pe piață.
In 2022, Amazon Web Services (AWS) si Microsoft Azure detineau o cotă combinată de 70-80% din piața britanică a serviciilor publice de infrastructură cloud, potrivit Ofcom. Divizia „cloud” a Google a fost cel mai apropiat concurent al acestora, cu o cotă de 5 până la 10%.
Într-o scrisoare trimisă CMA, Google a declarat că practicile de licențiere ale Microsoft descurajează în mod nedrept clienții să utilizeze servicii concurente, chiar și ca furnizor secundar, alături de Azure.
Cu restricțiile de licențiere ale Microsoft, clienții din Marea Britanie nu au altă opțiune rezonabilă din punct de vedere economic decât să utilizeze Azure ca furnizor de servicii cloud, chiar dacă preferă prețul, calitatea, securitatea, inovațiile și caracteristicile concurenților, a declarat Google în scrisoarea adresată CMA.
Aceste practici afectează direct clienții și reprezintă singurul obstacol major în calea concurenței pe piața britanică de cloud computing, a declarat compania. CMA a refuzat orice comentarii.
Răspuns la îngrijorări
Anul trecut, Microsoft și-a actualizat politicile de licențiere pentru a răspunde acestor preocupări și a promova concurența, deși schimbările nu au satisfăcut rivalii. Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că a existat o colaborare cu furnizori independenți de servicii cloud pentru a răspunde preocupărilor și a oferi oportunități, iar mai mult de 100 de furnizori din întreaga lume au profitat de schimbare.
Într-o declarație pentru Reuters, Amit Zavery, vicepreședintele Google Cloud, a criticat practicile Microsoft, subliniind că firma pe care o reprezintă se angajează într-o abordare multi-cloud, în care clienții pot trece cu ușurință de la un furnizor la altul în funcție de nevoile lor.
"Multe dintre software-urile și serviciile noastre cloud interacționează și pot funcționa pe AWS sau Azure, deci nu sunteți limitați", a spus el. "Dacă nu rezolvați această problemă, veți avea în cele din urmă mai puțini furnizori de servicii cloud, ceea ce va împiedica inovarea să crească și va duce la o scădere a investițiilor”, a adăugat el.
Decizia Microsoft de a actualiza termenii de utilizare a licențelor sale Windows sau a altor programe software dematerializate în domeniul IT se va traduce în costuri mai mari dacă clienții folosesc Google sau AWS în loc de Azure, soluția Microsoft.
Întrebat de ce Amazon, care deține o cotă mai mare pe piața IT dematerializată decât Microsoft, nu prezintă un risc anticoncurențial similar, Zavery a spus că utilizatorii de AWS nu se confruntă cu aceleași restricții. Există câteva probleme în ceea ce privește interoperabilitatea cloud, dar le putem rezolva. Este o discuție între furnizori, care este bine înțeleasă, iar clienții sunt cei care forțează acest dialog, a spus el.
Google a formulat șase recomandări către CMA, inclusiv să oblige Microsoft să îmbunătățească interoperabilitatea pentru clienții care utilizează Azure și alte servicii cloud și să interzică păstrarea actualizărilor de securitate pentru clientii care își schimbă serviciile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...