Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Turcia nu vede "o altă soluţie" decât acordul de export de cereale al Ucrainei cu Rusia, a declarat ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, respingând o posibilă rută alternativă pe care SUA ar lua-o în considerare, informează AFP.
"Ştim că se caută alte rute, dar nu vedem nicio soluţie alternativă la acordul iniţial din cauza riscurilor", a declarat reporterilor ministrul turc de externe Hakan Fidan, în vizită la Kiev.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a primit pe şeful diplomaţie turce, a salutat întâlnirea de vineri ca "importantă"."Am vorbit despre situaţia creată de atacurile mârşave ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre", a spus el pe Telegram. Acuzând Moscova de atacuri "calculate", ce vizează să "provoace crize în diferite părţi ale lumii", el a mai spus că doreşte "restabilirea securităţii pas cu pas" cu ajutorul Turciei.
Moscova, care denunţă obstacole în calea propriilor exporturi de cereale din cauza sancţiunilor occidentale, a desfăşurat în ultimele săptămâni mai multe atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene din Odesa şi din porturile dunărene.
Ucraina caută parteneri pentru a-şi spori exporturile, inclusiv pe Marea Neagră, unde recent a provocat Moscova cu transportul unui cargou sub pavilion Hong Kong, care nu a fost atacat de Rusia, în pofida ameninţării sale.
Kiev a efectuat, de asemenea, mai multe atacuri asupra navelor ruseşti în Marea Neagră, inclusiv asupra unui petrolier şi, la rândul său, a ameninţat navele care se îndreptau spre porturile ruseşti şi cele ocupate de Moscova.
Potrivit premierului ucrainean Denîs Şmîhal, oficialii ucraineni au discutat, de asemenea, cu ministrul turc, despre cooperarea economică şi "viitoarea reconstrucţie a Ucrainei"."Aşteptăm cu nerăbdare finalizarea tuturor procedurilor pentru intrarea în vigoare a unui acord de liber schimb cât mai curând posibil", a spus el pentru Telegram.
Turcia acţionează de mult timp ca mediator între cele două ţări în război. Sub egida sa şi a ONU a fost încheiat acordul privind exportul de cereale ucrainene, care a fost abandonat de către Rusia, dar relaţiile cu Moscova au devenit tensionate după ce Ankara i-a predat Ucrainei pe comandanţii regimentului ultranaţionalist Azov.
Citește și Exporturile de cereale din Ucraina au ajuns la 3,83 milioane de tone
Citește și România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...