Gravă afecțiune post-COVID-19. Nimeni nu s-a gândit la așa ceva
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
De fapt, nimeni nu a stiut care vor fi consecințele acestei pandemii
De fapt, nimeni nu a stiut care vor fi consecințele acestei pandemii
Un grup internațional de oameni de știință au stabilit că una dintre gravele afecțiuni ce pot apărea ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 este sindromul Guillain-Barré. Între timp, experții au descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, depistată în Rusia, dar și în Germania. 

Pentru studiul lor, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Brain, oamenii de știință au analizat cazurile mai multor persoane care au trecut prin boala COVID-19. Astfel, ei au constat că, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, peste 90 dintre pacienții care făcut subiectul studiului, au dezvoltat, ulterior, sindromul Guillain-Barré. 

Acest sindrom este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă nervii omului, ducând la slăbiciune musculară și, în unele cazuri, la paralizie. Totuși, nu este încă foarte clar dacă este vorba de o simplă coincidență sau sindromul este, cu adevărat, o consecință a infecției cu coronavirus. Experții înclină, totuși, spre a doua variantă și subliniind necesitatea continuării cercetărilor în această direcție. 

Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale 149 de pacienți din Europa și China cărora li s-a pus diagnosticul de sindrom Guillain-Barre. 90 dintre ei avuseseră, înainte, COVID-19. Se precizează că toate aceste persoane au peste 50 de ani. Ei au prezentat paralizie a nervului facial și o formă severă a sindromului, respectiv totală neputință, inclusiv de deplasare. 

Între timp, cercetători din Olanda au descoperit apariția unei noi tulpini de coronavirus care a început să se răspândească în Rusia și Germania în vara anului 2021. 

Citește și Forme severe de COVID-19. OMS recomandă primul TRATAMENT

Potrivit specialiștilor olandezi de la Universitatea din Masstricht, până în august au existat 533 de cazuri de infecție cu noua tulpină B.1.1.523. "Analiza filogenetică ne permite să concluzionăm că țara de origine a tulpinii este cel mai probabil Rusia, deoarece prima tulpină a fost înregistrată la Moscova", au menționat oamenii de știință.

Potrivit precizărilor lor, genomul B.1.1.523 combină mutațiile cheie ale variantelor beta și delta ale SARS-CoV-2, în special mutațiile asociate cu o modificare a formei proteinei S, instrument cheie pentru pătrunderea virusului în celula umană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel