Grecia. Explozie a numărului de turişti, în 2022, după pandemie. Avans de 92,1% faţă de perioada similară din 2021
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Banca Centrală a Greciei: Peste 26 milioane de turişti în primele zece luni din 2022.

Grecia a fost vizitată de 26,4 milioane de turişti în primele zece luni din 2022, un avans de 92,1% faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate de Banca Centrală, informează publicaţia Kathimerini.

Numărul celor care au sosit prin aeroporturi a urcat cu 84,7%, iar al celor veniţi prin punctele rutiere de trecere a frontierei a înregistrat un avans de 135,8%.

De asemenea, în perioada ianuarie-octombrie 2022 numărul turiştilor din zona euro a urcat cu 59,3%, iar numărul turiştilor din ţările UE care nu sunt în zona euro a crescut cu 94,2%.

În plus, datele publicate de Banca Centrală a Greciei arată că sosirile turiştilor din Germania şi Franţa au crescut cu 47,1% şi, respectiv, 49,9%, în timp ce numărul turiştilor din Marea Britanie a urcat cu 194,4% iar al celor din SUA cu 167,5%. Singurul declin semnificativ este în cazul turiştilor din Rusia, de 63,3%.

Marţi, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a estimat că veniturile generate de importanta industrie a turismului în acest an vor ajunge la cel puţin 18 miliarde de euro, depăşind estimările iniţiale ale autorităţilor de la Atena.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat în acest an o creştere de 5,6%, graţie unei reveniri puternice a turismului după pierderile înregistrate în timpul pandemiei, dar şi a cererii interne şi a majorării investiţiilor.

În proiectul de buget al Greciei pe 2022, veniturile din turism au fost planificate la 15 miliarde de euro, însă sumele finale vor fi cu cel puţin trei miliarde de euro mai mari, a spus Mitsotakis. Acesta a adăugat că, până la finele acestui an, sosirile de turişti vor ajunge la 88% din nivelul record înregistrat în 2019.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul şi-a revenit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel