Grecia este cumpărată casă cu casă. Cine sunt investitorii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sute de investitori chinezi ajung pe aeroportul din Atena, de trei ori pe săptămână, unde sunt întâmpinaţi de agenţii imobiliari care îi conduc direct în oraş pentru a vedea apartamente puse în vânzare, informează Reuters. 

Vizitatorii chinezi sunt atraşi de preţurile scăzute la proprietăţile imobiliare, precum şi de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip 'Golden Visa', care oferă un permis de rezidenţă pe cinci ani în schimbul unei investiţii imobiliare de 250.000 de euro. O astfel de sumă este suficientă pentru a cumpăra un apartament cu patru camere în capitala Greciei, cu vedere spre Acropole. 

Un locuitor din Atena, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că anul trecut aproape că renunţase să mai găsească un cumpărător pentru imobilul său, când un microbuz a oprit în faţa casei din care a coborât o familie de chinezi. A doua zi a primit o ofertă. 

"Nici măcar nu au vrut să mai vadă casa încă o dată. Am mers la notar, am primit un avans şi totul a fost pus în mişcare", a spus acesta, care a dezvăluit că a primit de la familia de chinezi suma de 220.000 de euro pentru casa sa din suburbia Gerakas pentru care a plătit în 2007 suma de 320.000 de euro. 

Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, preţurile la imobiliare au crescut cu 0,8% în ritm anual în trimestrul al doilea, după un avans de doar 0,1% în primul trimestru, prima creştere înregistrată după 2008. De asemenea, valoarea taxelor strânse de pe urma vânzărilor de proprietăţi imobiliare a crescut cu 41% în ritm anual în primele şapte luni din 2018, până la 204,7 milioane euro. 

"Primim mult mai multe telefoane. Marea majoritate sunt străini şi, desigur, chinezii sunt de departe în frunte", susţine Lefteris Potamianos, preşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Atena, organism care reprezintă aproximativ 3.000 de brokeri. 

Interesul cumpărătorilor chinezi pentru casele din Grecia vine într-un moment în care yuanul chinez s-a depreciat cu 6% în raport cu dolarul american în acest an. În plus, autorităţile de la Beijing au luat măsuri pentru a restricţiona investiţiile peste hotare ale chinezilor, care găsesc totuşi modalităţi pentru a scoate bani din ţară. 

Oameni precum Lian Wenmin, o fostă contabilă de 29 de ani, susţine că achiziţionarea unei case în Grecia nu este motivată doar de avantajul preţurilor reduse şi obţinerea unei vize care îi permite să călătorească în Uniunea Europeană. Clima mediteraneană a Greciei este un avantaj suplimentar, spune Lian. 

"Grecia are o climă foarte plăcută şi îmi plac oamenii şi bucătăria locală", spune Lian Wenmin. 

Aceasta a dezvăluit că are de gând să cheltuiască 250.000 de euro pentru unul sau două apartamente în zona centrală din Atena pe care le va închiria prin site-uri, precum Airbnb, precum şi pentru o a treia locuinţă pentru ea într-o suburbie a Atenei. 

"Cu 250.000 de euro pot să cumpăr două sau trei apartamente. Cu aceiaşi bani, la Beijing pot să cumpăr doar un singur apartament într-o zonă bună, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi. Este o mare diferenţă", spune Lian Wenmin. 

De cealaltă parte însă, pentru chiriaşii din Atena, interesul investitorilor chinezi nu este o veste bună. Intenţia multor cumpărători de a achiziţiona o proprietate doar pentru a o închiria ulterior duce în sus chiriile şi uneori la ameninţarea unor evacuări, în cazul în care chiriaşii nu plătesc chirii mai mari, spune Angelos Skiadas, preşedintele Asociaţiei Chiriaşilor din Grecia (PASYPE). 

Chiriile din Grecia au crescut cu 8,4% în perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, potrivit uni studiu realizat de subsidiara locală a RE/MAX International. 

"Începând de anul trecut, problema a devenit un coşmar. Chiriaşii sunt forţaţi să plece, pentru că sunt şantajaţi de proprietari, în timp ce aceia care caută o nouă locuinţă se confruntă cu chirii exorbitante", spune Angelos Skiadas. 

Skiadas a subliniat că PASYPE a făcut lobby la Guvern pentru ca acesta să majoreze perioada minimă a unui contract de închiriere de la trei până la şase ani. 

Conform datelor oficiale, dintre cele 3.404 permise de rezidenţă eliberate de la debutul programului 'Golden Visa' în 2013, aproximativ 1.700 au fost acordate unor cetăţeni chinezi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...


pixel