Guvernul se va reuni, într-o şedinţă specială, duminică, pentru a aproba ordonanţa de urgenţă care prevede echivalarea examenelor orale de la Bacalaureat cu notele din timpul liceului, eliminarea evaluării naţionale la clasa a VI-a şi a inspecţiei la clasă din examenul de titularizare. Dacă sindicatele din educaţie vor accepta până atunci noua ofertă a executivului, va fi adoptat în aceeaşi şedinţă şi actul normativ care să conţină majorarea salarială şi primele promise.
Ieri, la negocierile de la Palatul Victoria, conducerea Guvernului a făcut o nouă propunere sindicatelor din educaţie şi anume, o mărire cu 45% a salariilor de la 1 ianuarie 2024 şi din acest an şi până în 2027, la fiecare 5 octombrie, când este Ziua internaţională a Educaţiei, vor fi acordaţi 1.500 de lei net.
Se va stabili în perioada următoare dacă aceşti bani vor primi atât profesorii, cât şi personalul nedidactic şi dacă pot să fie folosiţi pentru orice cheltuială sau doar pentru materiale didactice. Această nouă propunere va fi prezentată membrilor de sindicat, aşa cum a precizat Marius Nistor, din partea Federaţiei Sindicatelor din Educaţie.
”Este o premieră în România, când, de fapt, salariaţii din unităţile de învăţământ preuniveristar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern şi categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare”, a spus Nistor.
Liderii de sindicat au mai precizat că vor purta discuții cu membrii lor şi în scurt timp vor anunţa dacă greva va continua sau se va încheia. Oricum, peste 10.000 de angajaţi din educaţie au mărşăluit ieri în Capitală, între Palatul Victoria şi Cotroceni, după trei săptămâni de grevă în învăţământ.
Citește și Greva profesorilor. Mircea Coșea: Este scularea din adormire a unei categorii a populației
”România este cea mai săracă țară din Europa, fiind cu puțin, cu puțin, deasupra Bulgariei. România are cea mai săracă regiune europeană, din nordul Moldovei. Or, această sărăcie trebuia să conducă la ceva. Faptul că a început în zona didactică, a profesorilor, este o chestiune pe care trebuie să o definim ca scularea din adormire a unei categorii care este, prin definiție, defavorizată. Un profesor, un educator sau o educatoare sau oricine altcineva care câștigă până la 2500 de lei pe lună este defavorizat. Are dreptul că ceară ce au cerut și alți defavorizați. Din punctul meu de vedere, această grevă este justificată.
Dacă sunt bani sau nu sunt bani. Întotdeauna un Guvern poate face în așa fel încât să scoată bani. Sigur, pentru asta are nevoie de trei lucruri esențiale: inteligență economică, curaj politic și viziune. ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...