Grevă la Hollywood. Producția de filme, blocată, iar pierderile se anunță uriașe

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se anunță o perioadă de liniște neobișnuită la Hollywood
Se anunță o perioadă de liniște neobișnuită la Hollywood
Odată cu apariția platformelor de streaming, scenariștii își cer partea. Marți, ei au anunțat că intră în grevă.

Speriați că veniturile lor vor fi diminate pe fondul digitalizării industriei, scenariștii de la Hollywood au stat trei luni în grevă, în 2007-2008, ceea ce dus la întreruperea filmărilor unor seriale populare la acea vreme, precum "Neveste disperate", "Lost" sau "Prison Break".

Cincisprezece ani mai târziu, o nouă rebeliuni. Reprezentați de puternicul sindicat Writers Guild of America (WGA), care reunește 11.500 de scenariști de filme, filme de televiziune, seriale, emisiuni TV etc., ei au decis să-și întrerupă activitatea. Asta după eșecul negocierilor purtate cu principalele studiouri și platforme privind creșterea salariilor.

Sindicatul vrea, de asemenea, garanții pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a scrie scenarii "inspirate" din propriile opere.

Platformele de streaming devin standarde metrice

"Acționând în temeiul împuternicirii acordate de membrii lor, Consiliul de administrație al WGA a votat în unanimitate pentru declanșarea unei greve”, care va intra în vigoare după miezul nopții, a transmis WGA pe Twitter.

Între timp, platformele de streaming au devenit etaloane ale industriei audiovizuale, unele, precum Netflix, generând profituri anuale uriașe, ce totalizează aproximativ 30 de miliarde de dolari, a punctat Laura Blum-Smith, director de cercetare la WGA. Industria în ansamblul ei a crescut de la 155 de miliarde de dolari la peste 220 de miliarde de dolari pe an în 10 ani, grație ascensiunii streamingului.

Pentru salarii mai mari 

În timp ce salariile lor stagnează sau chiar scad, din cauza inflației, scenariștii cer își cer partea, adică o creștere a remunerației, precum și drepturi reziduale, adică o sumă pe redifuziunea operelor. Această sumă este fixă, indiferent de succesul filmului. Scenariștii cer mai multă transparență din partea platformelor, astfel încât aceste drepturi să fie adaptate în funcție de încasările înregistrate de unul sau altul dintre realizările cinematografice.

De asemenea, sindicatul dorește garanții pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a crea noi scenarii "inspirate" de propriile opere. În schimb, ei se tem să nu fie nevoiți să refacă scenariile create de inteligența artificială.

Argumentul concurenței

La aceasta, industria, reunită în Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), răspunde că nu se descurcă atât de bine, din cauza concurenței uriașe dintre studiouri și platforme, care le obligă să investească miliarde de dolari în conținut pentru a se diferenția unii de ceilalți. Unele studiouri, precum Disney și Warner, au fost nevoite să concedieze mii de angajați.

În ceea ce privește drepturile reziduale, studiourile subliniază că acestea au atins un nivel record de 494 de milioane de dolari în 2021, față de 333 de milioane cu zece ani mai devreme, în mare parte datorită exploziei locurilor de muncă pentru scenariști legată de creșterea cererii de streaming.

Lansări de filme și seriale amânate

Trecând de la amenințări la fapte, scenariștii blochează, practic, întregul lanț de producție, ceea ce va obliga studiourile să amâne sau chiar să anuleze lansarea de seriale și filme, în timp ce posturile de televiziune nu vor mai putea difuza celebrele talk-show-uri nocturne foarte populare, cu scenarii scrise de armate de scenariști.

Hollywood-ul traversează o nouă perioadă tulbure, a cărei notă de plată ar putea fi mare. În urmă cu 15 ani, în timpul mișcării precedente, aceasta s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel