Speriați că veniturile lor vor fi diminate pe fondul digitalizării industriei, scenariștii de la Hollywood au stat trei luni în grevă, în 2007-2008, ceea ce dus la întreruperea filmărilor unor seriale populare la acea vreme, precum "Neveste disperate", "Lost" sau "Prison Break".
Cincisprezece ani mai târziu, o nouă rebeliuni. Reprezentați de puternicul sindicat Writers Guild of America (WGA), care reunește 11.500 de scenariști de filme, filme de televiziune, seriale, emisiuni TV etc., ei au decis să-și întrerupă activitatea. Asta după eșecul negocierilor purtate cu principalele studiouri și platforme privind creșterea salariilor.
Sindicatul vrea, de asemenea, garanții pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a scrie scenarii "inspirate" din propriile opere.
Platformele de streaming devin standarde metrice
"Acționând în temeiul împuternicirii acordate de membrii lor, Consiliul de administrație al WGA a votat în unanimitate pentru declanșarea unei greve”, care va intra în vigoare după miezul nopții, a transmis WGA pe Twitter.
Între timp, platformele de streaming au devenit etaloane ale industriei audiovizuale, unele, precum Netflix, generând profituri anuale uriașe, ce totalizează aproximativ 30 de miliarde de dolari, a punctat Laura Blum-Smith, director de cercetare la WGA. Industria în ansamblul ei a crescut de la 155 de miliarde de dolari la peste 220 de miliarde de dolari pe an în 10 ani, grație ascensiunii streamingului.
Pentru salarii mai mari
În timp ce salariile lor stagnează sau chiar scad, din cauza inflației, scenariștii cer își cer partea, adică o creștere a remunerației, precum și drepturi reziduale, adică o sumă pe redifuziunea operelor. Această sumă este fixă, indiferent de succesul filmului. Scenariștii cer mai multă transparență din partea platformelor, astfel încât aceste drepturi să fie adaptate în funcție de încasările înregistrate de unul sau altul dintre realizările cinematografice.
De asemenea, sindicatul dorește garanții pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a crea noi scenarii "inspirate" de propriile opere. În schimb, ei se tem să nu fie nevoiți să refacă scenariile create de inteligența artificială.
Argumentul concurenței
La aceasta, industria, reunită în Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), răspunde că nu se descurcă atât de bine, din cauza concurenței uriașe dintre studiouri și platforme, care le obligă să investească miliarde de dolari în conținut pentru a se diferenția unii de ceilalți. Unele studiouri, precum Disney și Warner, au fost nevoite să concedieze mii de angajați.
În ceea ce privește drepturile reziduale, studiourile subliniază că acestea au atins un nivel record de 494 de milioane de dolari în 2021, față de 333 de milioane cu zece ani mai devreme, în mare parte datorită exploziei locurilor de muncă pentru scenariști legată de creșterea cererii de streaming.
Lansări de filme și seriale amânate
Trecând de la amenințări la fapte, scenariștii blochează, practic, întregul lanț de producție, ceea ce va obliga studiourile să amâne sau chiar să anuleze lansarea de seriale și filme, în timp ce posturile de televiziune nu vor mai putea difuza celebrele talk-show-uri nocturne foarte populare, cu scenarii scrise de armate de scenariști.
Hollywood-ul traversează o nouă perioadă tulbure, a cărei notă de plată ar putea fi mare. În urmă cu 15 ani, în timpul mișcării precedente, aceasta s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...