Grupul Banca Transilvania, profit net în creştere cu 51% pe primul semestru

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Banca Transilvania
Banca Transilvania
Banca Transilvania, ale cărei acțiuni sunt principala deţinere a fondurilor de pensii locale, a prezentat rezultatele financiare pe primele șase luni ale acestui an. 

Astfel, în perioada de referință, grupul financiar a obţinut un profit net consolidat de 1,581 miliarde de lei, în creştere cu 51,14% faţă de iunie 2022, din care cel al băncii este de 1,269 miliarde de lei, mai mare cu 39,91%. 

Conform unui comunicat al băncii, subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, în creştere cu 124% faţă de iunie 2022.

"Rezultatele sunt pozitive şi suntem mulţumiţi de cum a mers banca şi întregul Grup BT.(...) Continuăm să investim în creşterea volumelor, a tranzacţiilor şi să finanţăm economia, pentru a asigura prosperitate românilor şi pentru a contribui la micşorarea decalajelor faţă de Vest, prin investiţii. Profitabilitatea băncii ne ajută să consolidăm capitalul BT pentru îndeplinirea planurilor pe care le avem şi a reglementărilor legale", a declarat Omer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Potrivit precizărilor sale, primele şase luni au însemnat în fiecare zi peste 1.600 de clienţi noi şi, în medie, 730 de credite. Au fost acordate 132.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,97 miliarde lei. Banca a ajuns la peste 4 milioane de clienţi, din care 282.000 sunt clienţi noi. În total, 88% dintre clienţi sunt digitalizaţi, folosind cel puţin una dintre aplicaţiile BT.

Contribuție la bugetul statului

În prima parte a anului, grupul BT a contribuit la bugetul statului cu aproximativ 600 de milioane de lei prin plata de taxe, impozite şi contribuţii sociale.

Activele grupului au crescut până la 153,1 miliarde lei (+8,94% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele au ajuns la 69,5 miliarde lei (+2,13% faţă de 31 decembrie 2022). Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei (+5,10%). Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei.

Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 3,7 miliarde lei (+29,7%).

În contextul succesului operaţiunilor de capitalizare suplimentară a băncii prin încorporarea profitului şi a rezervelor, precum şi prin emisiunile de obligaţiuni eligibile MREL, în valoare totală de un miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea acţionarilor distribuţia unui dividend brut de 1,13 lei/acţiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 şi ale anilor precedenţi. Vor beneficia de iniţiativă peste 33.000 de acţionari români direcţi şi peste 7 milioane de acţionari români indirecţi, având în vedere că acţiunile BT sunt principala deţinere a fondurilor de pensii locale.

Banca Transilvania a continuat să susţină antreprenorii prin programele naţionale IMM Invest, acordând finanţări de 2,2 miliarde de lei în primul semestru. Dintre băncile participante, BT a acordat cele mai multe credite prin programul IMM Invest Plus 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel