Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) a avut recent intenția de a prelua grupul British Petroleum, dar lucrurile nu au progresat dincolo de discuțiile preliminare, au declarat pentru Reuters surse apropiate bine informate.
În cele din urmă, ADNOC a ajuns la concluzia că preluarea BP nu este, de fapt, o mișcare strategică bună, a precizat o a treia sursă citată de Reuters. În balanță au cântărit și considerentele politice, potrivit acelorași surse.
Compania britanică, care valorează 110,3 miliarde de dolari, a avut rezultate mai puțin bune decât concurenții săi în ultimii ani, devenind o țintă principală pentru potențialii cumpărători.
Giganții petrolieri americani se află în mijlocul celei mai mari consolidări industriale din ultimele decenii. Ceea ce nu se poate spune despre întreprinderile europene, care bat, oarecum, pasul pe loc din acest punct de vedere.
Investitorii au penalizat strategia adoptată de BP de a accelera tranziția energetică mai rapid decât rivalii Shell, Exxon sau Chevron. În februarie 2033, BP a demarat cele mai agresive dintre proiecte sale de tranziție energetică.
În schimb, ADNOC a procedat exact invers, sporindu-și producție de petrol și gaze, iar CEO-ul Sultan Al Jaber încearcă să facă din compania pe care o conduce un gigant global în sectorul petrolului. Necotat la bursă, ADNOC este suficient de puternică pentru a prelua o companie de talia BP.
Cele două companii au vorbit direct în ultimele luni, iar ADNOC a discutat cu băncile de investiții pentru a finaliza un acord, potrivit două surse familiare cu chestiunea. Gigantul emirat a analizat toate opțiunile, inclusiv achiziționarea unei mari părți din BP, potrivit unei a patra surse.
„Nu s-a ajuns prea departe”, a declarat una dintre aceste surse pentru Reuters.Interesant este că, în octombrie anul trecut, ADNOC declara tot pentru Reuters că este în căutarea unor oportunități de investiții în sectoarele de energie regenerabilă, gaze, petrochimie și LNG, pe care le consideră piețe cu o creștere mare.
ADNOC a derulat mai multe operațiuni care vizează companii europene. Anul trecut, compania din Emiratele Arabe Unite a făcut o ofertă de preluare de 11,3 miliarde de euro pentru a achiziționa producătorul german de materiale plastice și produse chimice Covestro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...