Grupul Thyssenkrupp, înghițit parțial de imperiul miliardarului Kretinsky

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oțelărie
Oțelărie
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky și-a extins imperiul industrial din Europa prin achiziția a 20% din activitățile siderurgice ale grupului german Thyssenkrupp.

Cele două companii discută și despre achiziția a 30% suplimentar din capitalul Thyssenkrupp Steel de către holdingul lui Daniel Kretinsky, EPCG. Obiectivul ar fi de a forma o societate mixtă egală între cei doi parteneri. Prețul tranzacției nu a fost dezvăluit dar o sursă financiară bine informată a estimat achiziția celor 20% la aproape 400 milioane de euro.

Grupul ThyssenKrupp este evaluat în prezent la aproximativ 3 miliarde de euro, cifră care cuprinde întreaga gamă de activități. Oferta lui  Kretinsky vine într-un context dificil pentru producătorul de oțel german, aflat într-o situație precară de câțiva ani.

Și nu este de mirare: industria germană încetinește de mai multe trimestre la rând și nu poate absorbi oferta supraabundentă de oțel de pe piața dominată de producătorii chinezi. Mai trebuie adăugată creșterea drastică a costurilor energiei în Germania, puternic lovită de încetarea livrărilor de gaz rusesc ieftin, care a erodat competitivitatea grupului.

Temerile personalului

Șeful grupului Thyssenkrupp, Miguel Lopez, a spus că obiectivul său, prin parteneriatul cu miliardarul ceh, este evitarea unor concedieri masive, unei dereglări a ritmului de producție. Compania numără, în prezent, aproximativ 27.000 de angajați.

Muncitorii sunt însă neliniștiți. "Care sunt intenţiile lui Kretinsky? Care sunt planul și conceptul lui industrial? Nu vom accepta o dezmembrare a unității și nu vom fi de acord cu reducerea cheltuielilor de personal”, a declarat preşedintele consiliului de întreprindere al grupului Thyssenkrupp, Tekin Nasikkol.

Pe 12 aprilie, compania germană a anunțat deja o reducere drastică a capacității sale anuale de producție de oțel, de la 11,5 milioane la 9,5 milioane de tone, ceea ce va avea ca rezultat „o reducere a locurilor de muncă” care nu a fost încă cuantificată. Ultimele încercări ale Thyssenkrupp de a revigora industria siderurgică au eșuat.

Daniel Kretinsky, deja foarte prezent în sectorul energetic, a spus că dorește să contribuie la „decarbonizarea industriei siderurgice”. De câțiva ani omul de afaceri ceh, a cărui avere este estimată la 9,3 miliarde de dolari de către Forbes, sare în ajutorul marilor grupuri europene, în special din energie, dar și din distribuție și media.

Principalul holding EPCG, este unul dintre cele mai importante grupuri industriale private din Europa. Grupul său specializat în energie, EPH, fondat în 2009, are peste 70 de companii în mai multe țări, inclusiv Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel