Cele două companii discută și despre achiziția a 30% suplimentar din capitalul Thyssenkrupp Steel de către holdingul lui Daniel Kretinsky, EPCG. Obiectivul ar fi de a forma o societate mixtă egală între cei doi parteneri. Prețul tranzacției nu a fost dezvăluit dar o sursă financiară bine informată a estimat achiziția celor 20% la aproape 400 milioane de euro.
Grupul ThyssenKrupp este evaluat în prezent la aproximativ 3 miliarde de euro, cifră care cuprinde întreaga gamă de activități. Oferta lui Kretinsky vine într-un context dificil pentru producătorul de oțel german, aflat într-o situație precară de câțiva ani.
Și nu este de mirare: industria germană încetinește de mai multe trimestre la rând și nu poate absorbi oferta supraabundentă de oțel de pe piața dominată de producătorii chinezi. Mai trebuie adăugată creșterea drastică a costurilor energiei în Germania, puternic lovită de încetarea livrărilor de gaz rusesc ieftin, care a erodat competitivitatea grupului.
Temerile personalului
Șeful grupului Thyssenkrupp, Miguel Lopez, a spus că obiectivul său, prin parteneriatul cu miliardarul ceh, este evitarea unor concedieri masive, unei dereglări a ritmului de producție. Compania numără, în prezent, aproximativ 27.000 de angajați.
Muncitorii sunt însă neliniștiți. "Care sunt intenţiile lui Kretinsky? Care sunt planul și conceptul lui industrial? Nu vom accepta o dezmembrare a unității și nu vom fi de acord cu reducerea cheltuielilor de personal”, a declarat preşedintele consiliului de întreprindere al grupului Thyssenkrupp, Tekin Nasikkol.
Pe 12 aprilie, compania germană a anunțat deja o reducere drastică a capacității sale anuale de producție de oțel, de la 11,5 milioane la 9,5 milioane de tone, ceea ce va avea ca rezultat „o reducere a locurilor de muncă” care nu a fost încă cuantificată. Ultimele încercări ale Thyssenkrupp de a revigora industria siderurgică au eșuat.
Daniel Kretinsky, deja foarte prezent în sectorul energetic, a spus că dorește să contribuie la „decarbonizarea industriei siderurgice”. De câțiva ani omul de afaceri ceh, a cărui avere este estimată la 9,3 miliarde de dolari de către Forbes, sare în ajutorul marilor grupuri europene, în special din energie, dar și din distribuție și media.
Principalul holding EPCG, este unul dintre cele mai importante grupuri industriale private din Europa. Grupul său specializat în energie, EPH, fondat în 2009, are peste 70 de companii în mai multe țări, inclusiv Franța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...