Guvern: Modificări ale Codului de procedură fiscală

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvern: Modificări ale Codului de procedură fiscală
Guvern: Modificări ale Codului de procedură fiscală
Guvernul a aprobat, miercuri, modificarea Codului de procedură fiscală, stabilind, între altele, că organul de inspecţie fiscală are obligaţia transmiterii notificărilor de conformare către contribuabilii/plătitorii prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale, în scopul reanalizării situaţiei fiscale personale.

Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa de urgenţă aprobată în acest sens modifică şi completează Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Actul normativ prevede măsuri în vederea implementării jalonului "Intrarea în vigoare a cadrului legal incident domeniului de activitate al structurilor de control fiscal" din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), asumat de ANAF, cu termen de implementare trimestrul IV al anului 2022.

Conform sursei citate, ordonanţa stabileşte transmiterea de către organul de inspecţie fiscală a notificărilor de conformare către contribuabilii/plătitorii prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale, în scopul reanalizării situaţiei fiscale personale şi, eventual, pentru a declara şi a corecta declaraţiile fiscale, ca o metodă alternativă de management a riscului.

"Această măsură are în vedere încurajarea conformării voluntare la declararea veniturilor de către contribuabili, pe de o parte, iar pe de altă parte este o aliniere a legislaţiei fiscale la bunele practice existente la nivel internaţional", arată Guvernul.

De asemenea, alte măsuri prevăd: transmiterea de către organul competent cu efectuarea verificării situaţiei fiscale personale, a unor notificări de conformare voluntară persoanelor fizice identificate cu risc fiscal, similar cu notificarea de conformare în procedura de inspecţie fiscală; instituirea unui alt mecanism de conformare voluntară a contribuabililor/plătitorilor, prin comunicarea de către organul fiscal, la cererea contribuabilului/plătitorului, a clasei/subclasei de risc în care a fost încadrat contribuabilul/plătitorul respectiv (această măsură se va aplica din 1 ianuarie 2026).

În cazul verificării situaţiei fiscale personale a unei persoane fizice, analiza de risc urmează să fie făcută de către structura de la nivelul aparatului central al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, mai prevede actul normativ.

Alte măsuri incluse se referă la: stabilirea elementelor definitorii ale controalelor specifice activităţii de control antifraudă efectuate de organele de control antifraudă fiscală, astfel încât să nu existe confuzii între diferitele tipuri de controale şi să existe o terminologie unitară la nivelul legislaţiei conexe; centralizarea, la nivel naţional a activităţii de analiză de risc, precum şi a activităţii de inspecţie fiscală, organele de inspecţie fiscală urmând să aibă competenţă de efectuare a inspecţiei fiscale pe întreg teritoriul ţării, în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal din cadrul ANAF.

Ordonanţa mai prevede, între altele, şi "introducerea posibilităţii contribuabilului/plătitorului de a solicita emiterea deciziei de impunere provizorie după împlinirea a jumătate din durata legală de efectuare a inspecţiei fiscale (de ex. după 90 de zile în cazul marilor contribuabili ori 45 de zile în cazul contribuabililor mijlocii) în situaţia în care acesta nu a fost informat de către organul de inspecţie fiscală cu privire la finalizarea unei perioade fiscale şi a unui tip de obligaţie fiscală", mai precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel