"Raliul lui Moş Crăciun", pe Wall Street. Ce aşteptări au investitorii, la final de an
Indicii principali de pe Wall...
Publicitate
Poliția finlandeză a anunțat joi că investighează dacă un vas străin ar fi implicat în avarierea unui cablu electric submarin care conectează Finlanda și Estonia, în urma unei întreruperi bruște survenite miercuri, relatează Reuters.
Guvernele din Finlanda și Estonia au programat întâlniri extraordinare în cursul zilei de joi pentru a evalua situația, potrivit unor declarații oficiale separate.
Țările din regiunea Mării Baltice sunt în alertă maximă pentru posibile acte de sabotaj, după o serie de incidente care au afectat cabluri de electricitate, telecomunicații și conducte de gaze din 2022 până în prezent. Totuși, echipamentele submarine sunt, de asemenea, expuse riscurilor de defecțiuni tehnice sau accidente.
Operatorul Fingrid a declarat că repararea interconectorului Estlink 2, care are o lungime de 170 km, va dura câteva luni. Întreruperea ar putea genera tensiuni în aprovizionarea cu energie pe timpul iernii.
Premierul estonian Kristen Michal a precizat, într-o postare pe platforma X, că se află în contact strâns cu omologi din regiunea nordică și baltică.
Incidentul a lăsat în funcțiune doar interconectorul Estlink 1, care are o capacitate de 358 MW, după ce Estlink 2, cu o capacitate de 658 MW, a fost oprit miercuri la prânz, a declarat operatorul Fingrid.
„Poliția, în colaborare cu Paza de Coastă și alte autorități, investighează lanțul de evenimente care au dus la acest incident”, au transmis autoritățile finlandeze într-un comunicat.
Anchetatorii analizează posibila implicare a unui vas străin, fără a oferi detalii despre acesta.
În paralel, poliția suedeză conduce o investigație privind avarierea a două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, luna trecută, într-un incident pe care ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a catalogat drept un posibil act de sabotaj.
De asemenea, poliția finlandeză continuă să cerceteze avariile provocate anul trecut gazoductului Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia, și mai multor cabluri de telecomunicații, declarând că acestea au fost probabil cauzate de un vas care și-a târât ancora.
În 2022, conductele Nord Stream care transportau gaze din Rusia către Germania, aflate pe fundul mării în aceeași regiune, au fost aruncate în aer, cazul fiind încă sub investigație în Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali de pe Wall...
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...