Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2024. Ce trebuie să ştie mediul de afaceri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul a adoptat un memorandum cu tema: Aprobarea Programului Naţional de Reformă 2024.

Guvernul a aprobat prin acest memorandum Programul Național de Reformă 2024 (PNR 2024), pe care România, ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, urmează să îl prezinte în atenția Comisiei Europene în cadrul exercițiului anual al Semestrului European, conform cadrului de guvernanță economică a Uniunii.

Documentul aprobat de Guvern oferă o imagine de ansamblu asupra domeniilor urmărite de România în cadrul Semestrului European, PNR 2024 fiind utilizat atât pentru a prezenta progresele din cadrul PNRR, pe baza rapoartelor bianuale, cât și pentru a reflecta măsurile întreprinse în afara cadrului PNRR prin intermediul altor instrumente pe care România le are la dispoziție.

Măsurile și direcțiile de acțiune propuse în cadrul PNR 2024 urmăresc prioritățile-cheie cuprinse în Analiza Anuală pentru 2024 privind Creșterea Durabilă propusă de Comisie și andosată de liderii europeni, fiind abordate aspecte privind dubla tranziție – ecologică și digitală, dimensiunea socială a politicilor, precum și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD), transmite Executivul.

 

De menționat printre aceste măsuri consolidarea fiscal-bugetară, susținerea mediului de afaceri prin programe precum schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, măsuri care să ușureze povara fiscală, gestionarea eficientă a investițiilor publice și o promovare mai activă a parteneriatelor public-private. O altă direcție de acțiune este îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, prin continuarea procesului de reformă și modernizare a administrației fiscale. Dezvoltarea infrastructurii de transport rămâne o prioritate a Guvernului. Investițiile sunt orientate către dezvoltarea unei infrastructuri moderne, sigure și durabile, prioritățile fiind stabilite prin Masterplanul general de transport al României.

Semestrul European, procesul anual de coordonare a politicilor economice și sociale la nivelul UE, se desfășoară în continuare în complementaritate cu implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) și, implicit, a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.

Programul Național de Reformă 2024 al României a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator național al Semestrului European, în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care urmărește punerea în practică a PNRR.
Forma integrată a PNR 2024 a fost elaborată pe baza contribuțiilor primite de la autoritățile publice de la nivel central cu responsabilități în domeniile vizate de Semestrul European și pe baza orientărilor transmise de Comisia Europeană în decembrie 2023, fiind structurat conform celor șase piloni ai domeniului de aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, se arată în comunicatul Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel