Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2024. Ce trebuie să ştie mediul de afaceri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul a adoptat un memorandum cu tema: Aprobarea Programului Naţional de Reformă 2024.

Guvernul a aprobat prin acest memorandum Programul Național de Reformă 2024 (PNR 2024), pe care România, ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, urmează să îl prezinte în atenția Comisiei Europene în cadrul exercițiului anual al Semestrului European, conform cadrului de guvernanță economică a Uniunii.

Documentul aprobat de Guvern oferă o imagine de ansamblu asupra domeniilor urmărite de România în cadrul Semestrului European, PNR 2024 fiind utilizat atât pentru a prezenta progresele din cadrul PNRR, pe baza rapoartelor bianuale, cât și pentru a reflecta măsurile întreprinse în afara cadrului PNRR prin intermediul altor instrumente pe care România le are la dispoziție.

Măsurile și direcțiile de acțiune propuse în cadrul PNR 2024 urmăresc prioritățile-cheie cuprinse în Analiza Anuală pentru 2024 privind Creșterea Durabilă propusă de Comisie și andosată de liderii europeni, fiind abordate aspecte privind dubla tranziție – ecologică și digitală, dimensiunea socială a politicilor, precum și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD), transmite Executivul.

 

De menționat printre aceste măsuri consolidarea fiscal-bugetară, susținerea mediului de afaceri prin programe precum schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, măsuri care să ușureze povara fiscală, gestionarea eficientă a investițiilor publice și o promovare mai activă a parteneriatelor public-private. O altă direcție de acțiune este îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, prin continuarea procesului de reformă și modernizare a administrației fiscale. Dezvoltarea infrastructurii de transport rămâne o prioritate a Guvernului. Investițiile sunt orientate către dezvoltarea unei infrastructuri moderne, sigure și durabile, prioritățile fiind stabilite prin Masterplanul general de transport al României.

Semestrul European, procesul anual de coordonare a politicilor economice și sociale la nivelul UE, se desfășoară în continuare în complementaritate cu implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) și, implicit, a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.

Programul Național de Reformă 2024 al României a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator național al Semestrului European, în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care urmărește punerea în practică a PNRR.
Forma integrată a PNR 2024 a fost elaborată pe baza contribuțiilor primite de la autoritățile publice de la nivel central cu responsabilități în domeniile vizate de Semestrul European și pe baza orientărilor transmise de Comisia Europeană în decembrie 2023, fiind structurat conform celor șase piloni ai domeniului de aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, se arată în comunicatul Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta
Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur

pixel