Guvernul a adoptat Programul Național de Reformă 2024. Ce trebuie să ştie mediul de afaceri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul a adoptat un memorandum cu tema: Aprobarea Programului Naţional de Reformă 2024.

Guvernul a aprobat prin acest memorandum Programul Național de Reformă 2024 (PNR 2024), pe care România, ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, urmează să îl prezinte în atenția Comisiei Europene în cadrul exercițiului anual al Semestrului European, conform cadrului de guvernanță economică a Uniunii.

Documentul aprobat de Guvern oferă o imagine de ansamblu asupra domeniilor urmărite de România în cadrul Semestrului European, PNR 2024 fiind utilizat atât pentru a prezenta progresele din cadrul PNRR, pe baza rapoartelor bianuale, cât și pentru a reflecta măsurile întreprinse în afara cadrului PNRR prin intermediul altor instrumente pe care România le are la dispoziție.

Măsurile și direcțiile de acțiune propuse în cadrul PNR 2024 urmăresc prioritățile-cheie cuprinse în Analiza Anuală pentru 2024 privind Creșterea Durabilă propusă de Comisie și andosată de liderii europeni, fiind abordate aspecte privind dubla tranziție – ecologică și digitală, dimensiunea socială a politicilor, precum și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD), transmite Executivul.

 

De menționat printre aceste măsuri consolidarea fiscal-bugetară, susținerea mediului de afaceri prin programe precum schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, măsuri care să ușureze povara fiscală, gestionarea eficientă a investițiilor publice și o promovare mai activă a parteneriatelor public-private. O altă direcție de acțiune este îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, prin continuarea procesului de reformă și modernizare a administrației fiscale. Dezvoltarea infrastructurii de transport rămâne o prioritate a Guvernului. Investițiile sunt orientate către dezvoltarea unei infrastructuri moderne, sigure și durabile, prioritățile fiind stabilite prin Masterplanul general de transport al României.

Semestrul European, procesul anual de coordonare a politicilor economice și sociale la nivelul UE, se desfășoară în continuare în complementaritate cu implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) și, implicit, a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.

Programul Național de Reformă 2024 al României a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator național al Semestrului European, în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care urmărește punerea în practică a PNRR.
Forma integrată a PNR 2024 a fost elaborată pe baza contribuțiilor primite de la autoritățile publice de la nivel central cu responsabilități în domeniile vizate de Semestrul European și pe baza orientărilor transmise de Comisia Europeană în decembrie 2023, fiind structurat conform celor șase piloni ai domeniului de aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, se arată în comunicatul Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...


pixel