Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru schema de reducere a accizei la motorina utilizată în agricultură

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Decizie importantă pentru fermieri, luată miercuri la Palatul Victoria.

În şedinţa de miercuri, 2 octombrie, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru modificarea alin. (1(4)) şi alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Actul normativ prevede alocarea suplimentară a sumei de 192,5 milioane lei pentru plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în anul 2024. Astfel suma totală alocată în acest scop în anul 2024 se ridică la 462,5 milioane lei. Suma suplimentară de 192,5 milioane lei va fi utilizată pentru plata sumelor solicitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru acordarea ajutorului de stat, prin reducerea accizei pentru cantitățile de motorină, aferent trimestrului II 2024.

De prevederile ajutorului de stat urmează să beneficieze un număr mediu de peste 17.000 de fermieri.

 

Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate

 

Politica Agricolă Comună (PAC), pentru a-şi dovedi eficienţa, trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate care să poată fi uşor de înţeles şi aplicat de fermieri, a susţinut, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei întrevederi avute cu omologul său din landul Baden-Wurttemberg, Peter Hauk.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Florin Barbu a primit o delegaţie condusă de ministrul pentru Alimentaţie, Afaceri Rurale şi Protecţia Consumatorilor al landului Baden-Wurttemberg, Peter Hauk.

Subiectele de discuţie au făcut referire la liniile de orientare pentru viitoarea Politică Agricolă Comună, care, în opinia ambilor miniştri, reprezintă un demers esenţial pentru a adapta politicile Uniunii Europene, astfel încât să răspundă mai bine unui cadru socio-economic şi de mediu în continuă schimbare, precum şi numeroaselor probleme cu care se confruntă fermierii din UE.

Ministrul Florin Barbu a împărtăşit părţii germane experienţa României din actualul exerciţiu financiar multianual, afirmând că, pentru a-şi dovedi eficienţa, PAC trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate care să poată fi uşor de înţeles şi aplicat de fermieri. În acest context, a fost menţionată importanţa continuării convergenţei externe, pentru reducerea decalajului dintre fermierii din diferitele state membre care acţionează pe o piaţă comună.

Totodată, ministrul Barbu a apreciat că trebuie pus accent pe obiective fundamentale pentru un sector agricol european în măsură să asigure securitatea alimentară cu produse de calitate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori, se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul român a subliniat interesul major pentru dezvoltarea sectorului zootehnic şi demersurile făcute la nivelul UE pentru achiziţia de animale de reproducţie din fonduri europene, precum şi obiectivul prioritar al Guvernului pentru investiţiile în procesarea produselor alimentare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cosmin Marinescu
pexels.com
Profesorul Mircea Coșea
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Defrilare / sursa foto: Freepik.com
Rable
Oameni care merg pe holul unui spital / Foto: Freepik
Fotomontaj: Oana Pavelescu / DCBusiness
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Bani / FOTO: Freepik
Mică afacere / Foto: Freepik
Youtube
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Platformă
Panouri fotovoltaice
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: Un sistem de apărare eficient, dar costisitor

Sistemul antirachetă dezvoltat cu ajutorul companiilor...

Turiști / FOTO: Freepik
Sloda / FOTO: Captură ecran
Locuri de muncă

Start-Up Nation, oportunitate pentru șomeri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă...

Kamala Harris / sursa foto: Wikimedia Commons

Cele trei crize majore care zguduie alegerile americane

Cu o lună înainte de prezidențialele din Statele Unite,...

Lucrător / FOTO: Freepik
Rachete
Gaze / Foto: Freepik
Vouchere alimente

pixel