Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Republica Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România în regim de urgenţă
Republica Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România în regim de urgenţă
 Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, ordonanţa vizează instituirea, pentru perioada 2022-2030, a unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.

"Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată în urma deciziei Comisiei Europene privind autorizarea noii scheme de ajutor de stat acordate întreprinderilor din sectoarele energointensive în valoare de 1,5 miliarde de euro, prin care se va acorda o compensaţie parţială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creştere a preţurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS)", informează Guvernul.

De aceste măsuri vor beneficia întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de finanţare, următoarele criterii de eligibilitate: dezvoltă operaţiuni industriale active în unul din sectoarele şi subsectoarele eligibile prevăzute în anexa OUG; au suportat costuri cu emisii indirecte în perioada 2021-2030; nu înregistrează debite restante la bugetul general consolidat al statului sau la bugetele locale.

Întreprinderile trebuie să îndeplinească de asemenea următoarele condiţii: nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii; nu sunt întreprinderi în dificultate în sensul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate; nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat ilegal sau incompatibil cu piaţa internă pentru care există o decizie a Comisiei Europene de recuperare; nu datorează sume care trebuie rambursate, ca efect al unor decizii de recuperare ale Ministerului Energiei.

Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Energiei. 

Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze

Întrebarea cum, când şi dacă vor fi plafonate preţurile la gaze ar urma să domine o altă reuniune la Praga a statelor membre ale Uniunii Europene, acestea urmărind un plan comun care să vizeze preţurile ridicate la gaze - un compromis la care nu au reuşit să ajungă în ultimele săptămâni, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

"Trebuie să găsim rapid o soluţie, care să fie aplicată la nivelul UE. Soluţiile pe plan naţional nu reprezintă o cale de urmat", susţine un oficial UE de rang înalt.

Miniştrii Energiei din UE se reunesc la Praga în încercarea de a furniza instrucţiuni mai clare privind ceea ce ar trebui să propună Comisia Europeană ca viitoare măsuri de urgenţă în domeniul energiei pentru blocul comunitar.

Dar statele membre UE încă nu au decis ce vor.

Cu un preţ al gazelor cu aproape 90% mai ridicat decât în urmă cu un an, majoritatea statelor membre UE spun că vor plafonarea preţurile la gaze, dar nu se pun de acord privind modul de realizare. Unele ţări, inclusiv Germania, cea mai mare piaţă de gaze din Europa, se opun, potrivit Agerpres.

Discuţiile liderilor UE de săptămâna trecută au clarificat prea puţin viitoarele măsuri, fiind prezentate numeroase opţiuni, inclusiv plafonarea gazelor aduse prin conducte sau doar a gazelor folosite pentru a produce electricitate, susţine oficialul, care nu se aşteaptă la progrese semnificative la reuniunea de miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel