Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat noua prognoză de creştere economică pentru 2022. Noua creştere economică anticipată de Guvern este de 2,9%, faţă de 4,3% în prognoza de iarnă. Bugetul de stat a fost construit pe o creştere economică reală de 4,6%. Noul PIB estimat de guvern este de 1.328 de miliarde de lei, în creştere în termeni nominali faţă de PIB-ul pe care a fost construit bugetul de stat (1.317 mld. lei).
Potrivit Prognozei, cursul mediu de schimb va fi de 4,97 lei/euro în 2022, iar câştigul salarial mediu net va fi de 3.822 de lei, faţă de 3.448 (+11), cât a fost în 2021. Inflaţia medie anuală ar urma să fie de 10,1%, astfel încât puterea de cumpărare ar creşte uşor. Inflaţia la final de an, potrivit documentului citat, va ajunge la 9,7%.
Noua prognoză a creşterii economice în România a CNSP rămâne una dintre cele mai optimiste. Analiştii economici şi instituţiile internaţionale, deşi nu anunţă o recesiune, spun că avansul economic al României va încetini până sub 2,5%, iar unii analişti vorbesc chiar de o stagnare sau de o creştere mai mică de un procent.
Cu toate acestea, impactul războiului în economie este încă în analiză, însă România, ca şi restul Uniunii Europene, nu are relaţii comerciale importante cu Rusia sau Ucraina, în special în zona de exporturi.
La ora actuală pe piața muncii cei mai căutați sunt inginerii chiar dacă au sau nu studiile finalizate sau dețin doar experiență anterioară ori abilități tehnice.
Astfel, unul din doi angajați câștigă salarii peste 4.000 de lei, conform datelor compilate de eJobs.
Totodată, se remarcă diferențe salariale majore între pozițiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, și cele ale candidaților care nu necesită obligatoriu o pregătire. Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câștigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator șlefuire câștigă circa 2.340 de lei.
Cei mai mulți angajați din domeniul Ingineriei (60,4%) câștigă salarii cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, iar 24,3% între 2.000 și 3.000 de lei, potrivit datelor, în timp ce 10,5% ajung să câștige chiar și peste 7.000 de lei. Doar restul, de 4,8%, câștigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...