Guvernul negociază modificarea PNRR: Avem nevoie de flexibilitate

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fpcut o serie de clarificări și precizări privind PNRR-ul după intrevederea pe care a avut-o vineri, la Bruxelles cu Ursula von der Leyen.

Guvernul vrea să mențină accesul la fondurile europene

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după întrevederea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România își va continua eforturile pentru a nu pierde fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oficialul român a subliniat că discuțiile cu Bruxelles-ul au fost aplicate și că Uniunea Europeană își dorește ca PNRR-ul să fie un succes.

"Doamna președinte dorește ca acest program PNRR să fie unul de succes. Și chiar am avut discuții aplicate. Se vedea că știe chiar anumite detalii tehnice în ceea ce privește implementarea PNRR în România și chiar a venit în ajutorul și al meu, și al colegilor mei din Guvern. A zis: dacă e nevoie, venim și cu asistență tehnică, astfel încât proiectul să meargă cât mai repede."

Discuții privind modificarea PNRR

Ciolacu a precizat că România se află într-un proces dinamic de analiză a PNRR, similar cu cel desfășurat de alte state membre. Acesta a recunoscut că anumite proiecte nu au devenit mature conform estimărilor inițiale, fiind influențate de cadrul legislativ privind achizițiile publice și licitațiile.

"Suntem într-o dinamică economică. Anumite proiecte am crezut că devin mature într-un anumit timp. Avem o anumită legislație în ceea ce privește achizițiile publice, licitațiile, contestațiile. Știți foarte bine acest lucru și e normal ca în această dinamică să se discute PNRR-ul după o perioadă de timp. Au terminat Grecia și Italia această discuție și urmează să o aibă și România. Când estimăm o normalitate? Cred că prin martie."

Dispute privind anumite condiționalități

Un punct de tensiune în implementarea PNRR îl reprezintă condițiile impuse de Comisia Europeană, unele dintre acestea fiind considerate excesiv de birocratice. Premierul a dat exemplul organizării ocoalelor silvice, despre care spune că nu reprezintă un interes esențial pentru Bruxelles.

"Eu înțeleg foarte bine programele de împădurire. Ce și-a asumat România? Să creștem suprafața împădurită de la 26% la 32%, cât este media europeană. Dar nu cred că un ocol silvic de la Gura Teghii, de exemplu, din Buzău, unde sunt șase angajați, trebuie să aibă un consiliu de administrație selectat pe 109. Și nici nu cred că Comisia Europeană este așa de interesată cum organizăm noi ocoalele silvice în România."

Fondurile necheltuite din PNRR și propunerea de realocare

În contextul discuțiilor la nivel european despre posibila redirecționare a fondurilor necheltuite din PNRR către achiziții comune de apărare, Ciolacu a precizat că, momentan, este doar o propunere și nu o decizie finală.

"Este o propunere, nu este o decizie."

România nu vrea să piardă fonduri

Premierul a insistat că prioritatea sa este să asigure utilizarea cât mai eficientă a banilor europeni și că deciziile de la nivelul UE vor fi analizate atent.

"Eu treaba mea și jobul meu, pentru care mă plătesc românii, este de a nu pierde bani din PNRR. Cu acest lucru mă ocup. Deciziile la nivel european sunt luate în Consiliu, unde știm foarte bine că președintele României este cel care reprezintă țara."

Aceste declarații subliniază angajamentul Guvernului României de a menține un dialog activ cu Bruxelles-ul pentru adaptarea PNRR la realitățile economice actuale și pentru a evita pierderea unor fonduri esențiale pentru dezvoltarea țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel