Guvernul restituie unor pensionari contribuțiile la sănătate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Decizia a fost luată recent de către Guvern.

Guvernul Ciucă va restitui persoanelor cu pensii peste 4.000 de lei sumele reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR, a declarat, marţi, deputatul PNL Raluca Turcan, transmiţând că o parte din bani vor fi restituiţi în luna februarie şi Ministerul Finanţelor este obligat să prezinte un act normativ pentru restituirea a încă 445 milioane de lei.

"Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 - 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei", a scris Turcan pe Facebook.

Ea a adăugat că acest act normativ trebuie elaborat rapid şi în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari.

"Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor, iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent", a punctat Raluca Turcan.

În 15 decembrie, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Curtea a reţinut că OUG 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

"Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă", a precizat CCR.

La acea vreme, deputatul PNL Raluca Turcan le-a recomandat miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească "cu maximă atenţie" decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă. Ea adăuga că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, "i-a păcălit".

Citește și:

Marius Budăi, despre pensii: Purtăm discuții cu Banca Mondială și Banca Europeană

Discuțiile pe marginea pensiilor s-au acutizat în condițiile în care din cauza inflației galopante nivelul de trai al celor cu venituri mici, și în special al pensionarilor, a scăzut și mai mult ajungând într-un punct critic.

Într-o intervenție televizată MInistrul Muncii Marius Budăi, întrebat dacă pensiile vor crește, acesta a explicat că: ”Știm inechitățile din sistem, prioritatea numărul 1 este rezolvarea acestor inechități, de a determina un impact bugetar cât mai aproape de realitate și de a discuta cu experții de la Banca Mondială, de la Banca Europeană și de la Ministerul de Finanțe pentru a vedea în ce perioadă de timp își va permite România să suporte acest impact bugetar, pentru a rezolva inechitățile”, a declarat ministrul Muncii. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel