Guvernul ungar a luat la ochi femeile cu facultate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mentalitatea lui Viktor Orban este din secolul trecut
Mentalitatea lui Viktor Orban este din secolul trecut
Ungaria nu se dezminte și ia la ochi femeile cu studii superioare.

Ungaria, ale cărei politici sociale au stârnit condamnări internaționale, de la tratamentul aplicat migranților până la drepturile LGBTQ, pare să vizeze acum femeile educate. 

Existența unui număr prea mare de femei absolvente de facultate amenință economia și demografia prin faptul că înclină educația în favoarea lor și le face mai dificil să aibă copii, potrivit unui raport al Biroului de Audit de Stat. Lucrarea, intitulată "Semnele unei educații roz în Ungaria?!", a fost publicată la 1 iulie și a fost raportată joi de ziarul Nepszava. 

Apariția raportului subliniază modul în care Ungaria este din ce în ce mai mult în dezacord cu colegii săi din Uniunea Europeană, nu doar din punct de vedere politic, ci și social. Prim-ministrul Viktor Orban a încercat să sublinieze ceea ce el a descris ca fiind valorile "tradiționale" în autoproclamata sa "democrație iliberală", inclusiv prin înscrierea în constituție a faptului că o familie este formată din uniunea dintre un bărbat și o femeie.

"Cea mai mare parte a inegalității din Ungaria este suportată de femei", a declarat Anna Komjathy, de la Sindicatul Democratic al Profesorilor. "Ideea că accesul bărbaților la învățământul superior este îngreunat de femei este, sincer, o glumă."

Studiul a venit de la un organism de stat separat și nu de la guvern, deși a fost rapid criticat de presa locală ca fiind cel mai recent produs al unei culturii politice tip ”macho” încurajate de Orban, care se referă la sarcinile dificile ca fiind "muncă pentru bărbați". La fel ca multe națiuni europene, Ungaria suferă de o rată scăzută a natalității, despre care partidul naționalist al lui Orban spune că amenință viitorul țării. 

"Atunci când există o diferență în ceea ce privește nivelul de educație al unui cuplu care se căsătorește, mireasa este de obicei mai educată decât mirele", potrivit raportului. "Dacă această tendință continuă, inechitatea în ceea ce privește educația superioară poate risca o scădere a nașterilor din cauza probabilității reduse ca femeile să aleagă să se căsătorească și să aibă copii."

Studiul a afirmat că acest lucru provine parțial din faptul că femeile sunt suprareprezentate în profesia de profesor, ceea ce duce la "subestimarea, eventual penalizarea atribuțiilor masculine" în clasă. 

Studiul nu a menționat inegalitatea de gen în altă parte. Există doar o singură femeie în cabinetul de 15 membri al lui Orban, iar femeile reprezintă aproximativ 13% din legislatorii din Ungaria, cel mai mic raport dintre cei 38 de membri ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, după Japonia.

Citește și: Ungaria vrea majorarea livrărilor de gaze de la Gazprom

Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze şi se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creşterea aprovizionării de luna viitoare, a anunţat luni ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie, pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

Luna aceasta, Gazprom a început majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.

"Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice", a declarat Szijjarto.

Acesta nu a dat detalii privind volumele sau preţurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Farmacie / Foto: Freepik
Freepik.com

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Grafica: Mihai Ciobanu
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia

pixel