CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
Guvernul va analiza, vineri, spre aprobare, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuirii banilor publici.
La şedinţa de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că actul normativ va fi adoptat vineri.
"Doresc să fac referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuielilor publice. Nu vom lua decizia în şedinţa de Guvern de astăzi, vom desfăşura o şedinţă de Guvern vineri pentru adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă. Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparenţa publică, pentru dezbatere şi, în final, să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună", a declarat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că prin această ordonanţă Guvernul nu face altceva decât să chibzuiască banii publici şi să menţină un control asupra cheltuielilor.
"Aici discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând, totodată, derularea investiţiilor, fără a afecta bugetul alocat în acest sens. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, aici discutăm despre cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier, pentru aparatură birotică", a precizat Ciucă.
Premierul a menţionat şi măsura prin care se va asigura introducerea lanţului scurt de aprovizionare de la fermieri la consumatori.
"Am analizat şi, cu cât numărul de intermediari este mai mic, cu atât sprijinim producătorul şi asigurăm un preţ echitabil pentru consumatori", a mai declarat Ciucă.
El a menţionat că în cuprinsul proiectului de act normativ se regăsesc şi măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici şi, de asemenea, limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administraţie.
Totodată, premierul a arătat că vor fi suspendate, pentru acest an, angajările în instituţiile şi autorităţile publice prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă.
"Excepţie fac domeniile sănătate şi educaţie, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societăţii noastre şi, de asemenea, vom asigura atenţia cuvenită la nivelul Guvernului pentru ca activitatea în aceste două sectoare să se desfăşoare cât se poate de normal", a mai anunţat Ciucă.
Potrivit agendei anunţate, tot vineri Guvernul va adopta un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 80/2018 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei, de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de stabilire a metodelor de calcul şi de raportare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...