Guvernul vrea să acopere gaura de la buget mărind TVA la hrana pentru pisici şi la produsele bio

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Un set nou de propuneri care ar urma să ia formă concretă și să scumpească, în consecință, anumite bunuri considerate "de lux" se află pe masa guvernanților.

În cadrul știrilor de pe postul Antena 3, fostul ministru al Economiei, actualul consilier al Premierului, Florin Spătaru a făcut câteva precizări în legături cu aceste scumpiri.

 

Taxele care ar putea fi majorate începând de la 1 septembrie.

 

Așadar, TVA-ul pentru mâncarea animalelor (câini și pisici) va crește de la 9% la 19%. Taxele pentru produsele bio vor crește de la 5% la 19%, TVA-ul pentru suplimentele alimentare se vor majora, de asemenea la 19%.

Conform sursei menționate, în discuții este luată în vedere și o taxă de 1% pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoare de 500.000 de euro (penthouse-uri, vile). Totodată, TVA-ul va crește și în activități din industriile de divertisment și agrement cum ar fi plimbarea cu barca, mocănița, trenul etc.

„Sunt niște scenarii analizate de un grup de lucru pentru a vedea care este impactul în buget, veniturile bugetare suplimentare care ar putea fi realizate dar pe de altă parte și impactul în consum, pentru că ultimul lucru pe care vrem să îl facem este să scădem creșterea economică.”

Menționând faptul că aceste majorări se află încă în dezbateri, consilierul de stat apreciază că noile taxări nu vor fi un mare deranj pentru consumatori.

„O să facem această analiză să vedem care este impactul dacă este unul care duce la o colectare suplimentară sau duce la o scădere a colectării pentru că în momentul în care anumite taxe ar putea fi crescute, atunci consumul ar putea fi unul redus și abia după aceea putem să discutăm despre aceste măsuri.

Acesta este un tip de măsură care ar putea duce la o creștere bugetară pentru că probabil dacă vă duceți în Deltă și vreți să vă plimbați cu barca atunci nu veți renunța la un astfel de serviciu iar acest TVA ar putea să fie absorbit.

Această propunere de 1% (pe clădirile rezidențiale – n.r.) este doar o propunere, este un impozit care ar putea fi plătit cumulat și care ar putea să ajungă acolo dar, din nou, această taxă trebuie analizată în concordanță cu ceea ce plătește cetățeanul și companiile pentru a putea să vedem dacă această măsură se justifică”, a conchis secretarul de stat, Florin Spătaru.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S&P Global
Bani
Guvern sediu
Foto: Freepik.com
Termocentrală
Foto: REUTERS
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare

pixel