Helsinki are un oraș ascuns. Este marea surpriză a capitalei finlandeze VIDEO

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Locuitorii capitalei Helsinki nu se tem de apocalipsă
Locuitorii capitalei Helsinki nu se tem de apocalipsă
Imaginați-vă pentru o secundă un scenariu apocaliptic: un dezastru natural, orice. Care este prima grijă în astfel de situații? Unde ne ascundem.

Dacă unii habar nu au ce să facă în astfel de situații, locuitorii capitalei finlandeze, Helski, știu exact unde să se ascundă. Pentru că există acolo un alt oraș, tot în Helsinki, care nu va dispărea orice s-ar întâmpla. Este un oraș clonă, ascuns în subteran. 

Proiect ambițios

Încă din perioada războiului rece finlandezii au început kilometri și kilometri de tuneluri, unde nu lipsește nimic pentru a supraviețui, de la locuri de cazare, la locuri de joacă. Totul a început în anii 1960, când capitala finlandeză a aprobat un proiect vast și ambițios care prevedea reproducerea spațiilor urbane în subteran. Astfel că, de-a lungul anilor, Helsinki a devenit singurul oraș din lume care are un plan urbanistic subteran.

Linii electrice, canalizare, sisteme de filtrare a aerului: în decurs de câteva decenii, sub casele și străzile cu vedere spre Golful Finici, a prins viață ceea ce este probabil cel mai mare adăpost antiatomic existent, deși ar fi reductiv să îl etichetăm ca atare și nu așa vor să îl definească proiectanții.

Youtube video image

Deși proiectul a fost justificat oficial de autorități ca fiind necesar pentru a decongestiona traficul, cu timpul s-a vorbit tot mai mult despre o intenție clară de a proteja cetățenii de posibile amenințări. Cele mai mari? Cu siguranță cele din Rusia, o țară cu care Finlanda are peste 1.300 km de frontieră comună și cu care au existat numeroase fricțiuni în trecut.

Există un oarecare mister 

Teama de un posibil atac atomic al superputerii estice a accelerat lucrările. Totuși, în ceea ce privește amploarea reală a proiectului, există un oarecare mister. Cert este că acest oraș clonă, situat la o adâncime cuprinsă între 20 și 80 de metri, poate găzdui peste 600.000 de persoane, cu toate facilitățile necesare pentru supraviețuirea și recreerea lor.

Piscine, săli de sport, biserici, magazine și restaurante, biblioteci, muzee, drumuri și tuneluri care permit accesul mașinilor și multe altele. Toate acestea sunt protejate de un strat gros de rocă de granit, care nu a fost ușor de excavat, dar care face aceste locuri impenetrabile.

"Dacă afară cade o bombă, aici nu se simte nimic", spune un oficial implicat în aceste lucrări. Și, într-adevăr, structurile și adăposturile construite sub Helsinki - din care mai puțin de o treime sunt acum accesibile publicului - par să ne catapulteze într-un scenariu post-apocaliptic.

Deocamdată, însă, subsolurile din Helsinki sunt considerate o atracție inovatoare și originală, permițând dezvoltarea unor medii colective neobișnuite și adăpostite, atrăgând, de asemenea, mulți vizitatori. De exemplu, vizitarea unei biserici precum Temppeliaukio, înotul într-o piscină sau mersul cu kartingul la zeci de metri sub pământ pot fi impresionante. Dar aici este un fapt, iar uriașa rețea de tuneluri continuă să crească.

Citește și Rusia avertizează Finlanda şi Suedia, după ce şi-au exprimat intenţia de aderare la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel