Hepatita infantilă de origine necunoscută. Care sunt simptomele
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt unele bănuieli, dar nimic dovedit concret
Sunt unele bănuieli, dar nimic dovedit concret
Peste 150 de cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută au fost depistate în întreaga lume, inclusiv în România. O situație ciudată care stârnește îngrijorare, uneori chiar temeri legate de o epidemie.

Începând cu 5 aprilie, cazurile de hepatită acută infantilă de origine necunoscută s-au înmulțit în Europa și în întreaga lume. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează 169 de cazuri identificate în aproape 12 țări diferite, dintre care 114 în Marea Britanie. Un prim deces a fost anunțat de OMS în această țară.

Astfel de cazuri au fost identificate, de asemenea, în Belgia, Danemarca, Spania, Statele Unite, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia și România. În Franța, "două cazuri de hepatită acută a căror etiologie este încă nedeterminată au fost raportate de Spitalul Universitar din Lyon", a indicat marți, 19 aprilie, Santé Publique France.

Semne de icter

Dintre cele 169 de cazuri, 17 au necesitat transplanturi de ficat, ceea ce a determinat autoritățile europene din domeniul sănătății să analizeze problema: "Ar fi bine ca țările membre ale OMS să investigheze", a declarat Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenții patogeni cu risc ridicat din cadrul OMS/Europa. "În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută", scrie Centrul European pentru Boli Infecțioase (ECDC).

Dintre cazurile din Marea Britanie, "multe prezentau semne de icter", deoarece hepatita atacă ficatul. Așadar, dacă pielea și albul ochilor copilului dumneavoastră se îngălbenesc, trebuie să solicitați asistență medicală. "Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături în săptămânile precedente", potrivit ECDC. De asemenea, poate duce la urină închisă la culoare și scaune gri. Și febră, dacă este infecțioasă.

Cazul din România

În ceea ce privește cazul din Romania, este vorba despre o fetiță în varsta de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie, se arată într-un comunicat dat publicității de autoritățile de resort din țara noastră. 

Potrivit documentului, nu a fost detectata nici o infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nici o legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI si icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica. 

Fără legătură cu vaccinurile

Se pare că ne întoarcem la spălarea pe mâini cu apă și săpun, pentru că regulile de igienă trebuie să fie stricte în special la copiii care sunt afectați de această boală, respectiv la cei cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani. Principalul suspect pare a fi adenovirusul, care provoacă adesea răceli sau infecții respiratorii. În același timp, nu există o legătură între vaccinurile împotriva COVID-19 și această afecțiune hepatică, având în vedere că nici unul dintre copiii bolnavi nu a primit vreunul dintre serurile administrate pentru a stopa pandemia de coronavirus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel